User Tools

Site Tools


elec

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
elec [2021/03/18 16:41]
denes
elec [2021/03/18 16:43] (current)
denes
Line 148: Line 148:
 =====6. Párhuzamos kapcsolat:​===== =====6. Párhuzamos kapcsolat:​=====
  
-{{:​elektronika12.jpg?​300|}}+{{:​elektronika12.jpg?​400|}}
  
 Szeretné, hogy kinyithassa a bejárati ajtót a szobájából,​ de a kaputelefonról is. Ez két gomb párhuzamos összekapcsolásával érhető el. Szeretné, hogy kinyithassa a bejárati ajtót a szobájából,​ de a kaputelefonról is. Ez két gomb párhuzamos összekapcsolásával érhető el.
Line 179: Line 179:
 =====Kondenzátor:​===== =====Kondenzátor:​=====
  
-{{:​524326_electronics_capasitor2.jpg?​300|}}+{{:​524326_electronics_capasitor2.jpg?​200|}}
  
 A kondenzátor olyan elektromos alkatrész, amely képes az elektromos töltés és a kapcsolódó energia tárolására. Két azonos méretű fémlemezből (elektródákból) áll. Ezeket "​dielektromos"​ szigetelőanyag választja el egymástól. De hogyan működik mindez? A kondenzátoron átáramló áram az egyik elektródát negatívan, a másikat pozitívan tölti fel. Vagyis a fémlemezeken képződött V töltés / feszültség tárolódik. A kondenzátor olyan elektromos alkatrész, amely képes az elektromos töltés és a kapcsolódó energia tárolására. Két azonos méretű fémlemezből (elektródákból) áll. Ezeket "​dielektromos"​ szigetelőanyag választja el egymástól. De hogyan működik mindez? A kondenzátoron átáramló áram az egyik elektródát negatívan, a másikat pozitívan tölti fel. Vagyis a fémlemezeken képződött V töltés / feszültség tárolódik.
  
-{{:​kondenzator01.jpg?​400|}}+{{:​kondenzator01.jpg?​200|}}
  
 A kondenzátor kapacitását Faradban (F) adják meg. A következő modellekben a kondenzátort használja frekvencia-meghatározó elemként. Ellenállással együtt meghatározható a lámpa villogási időtartama. A kondenzátor kapacitását Faradban (F) adják meg. A következő modellekben a kondenzátort használja frekvencia-meghatározó elemként. Ellenállással együtt meghatározható a lámpa villogási időtartama.
Line 192: Line 192:
  
 A katódot (-) a ház alján lévő sík jelöli. A LED-eknél rövidebb a kapcsolat a katóddal. A katódot (-) a ház alján lévő sík jelöli. A LED-eknél rövidebb a kapcsolat a katóddal.
-{{:​led01.jpg?​400|}}+{{:​led01.jpg?​200|}}
  
 **Fontos:** A készletben használt LED-ek lámpaegységbe vannak építve. Itt csak a helyes polaritásra kell figyelnie, amint azt az összeszerelési útmutató is jelzi. **Fontos:** A készletben használt LED-ek lámpaegységbe vannak építve. Itt csak a helyes polaritásra kell figyelnie, amint azt az összeszerelési útmutató is jelzi.
Line 201: Line 201:
 =====Tranzisztor:​===== =====Tranzisztor:​=====
  
-{{:​524326_electronics_transistor2.jpg?​300|}}+{{:​524326_electronics_transistor2.jpg?​200|}}
  
 A bipoláris tranzisztornak is nevezett tranzisztor szintén elektronikus alkatrész. Elektromos jelek kapcsolására és erősítésére szolgál. A tranzisztorok az elektronikus áramkörök legfontosabb alkatrészei. A tranzisztorok különösen fontosak az integrált áramkörökben. A tranzisztor nevét a funkciójából származtatták. Ha az egyik félvezető réteg ellenállása megváltozik,​ akkor a másik réteg ellenállása is befolyásolódik. A „transzferellenállás” lett a tranzisztor neve. A bipoláris tranzisztornak is nevezett tranzisztor szintén elektronikus alkatrész. Elektromos jelek kapcsolására és erősítésére szolgál. A tranzisztorok az elektronikus áramkörök legfontosabb alkatrészei. A tranzisztorok különösen fontosak az integrált áramkörökben. A tranzisztor nevét a funkciójából származtatták. Ha az egyik félvezető réteg ellenállása megváltozik,​ akkor a másik réteg ellenállása is befolyásolódik. A „transzferellenállás” lett a tranzisztor neve.
Line 208: Line 208:
 =====Foto tranzisztor:​===== =====Foto tranzisztor:​=====
  
-{{:​phototransistor.jpg?​400|}}+{{:​phototransistor.jpg?​200|}}
  
 A fototranzisztor funkciója megegyezik a tranzisztor funkciójával. Általában csak két csatlakozás van kihúzva - a gyűjtő és az emitter. A fototranzisztort csak a beeső fény (bázis) vezérli. A fototranzisztor funkciója megegyezik a tranzisztor funkciójával. Általában csak két csatlakozás van kihúzva - a gyűjtő és az emitter. A fototranzisztort csak a beeső fény (bázis) vezérli.
Line 258: Line 258:
 =====11. Körhinta elektronikai modullal:​===== =====11. Körhinta elektronikai modullal:​=====
  
-{{:​elektronika10.jpg?​200|}}+{{:​elektronika10.jpg?​400|}}
  
 Ha a DIP5 DIP kapcsolót "​OFF"​ állásba kapcsolja, akkor az úgynevezett alapprogram aktiválódig. Ez egy univerzális program, amellyel számos modellt vezérelhet. Használja újra a körhintát az alapprogram gyakorlataihoz. Csatlakoztassa az elektromos alkatrészeket az elektronikai modulhoz, a szerelési útmutatóban leírtak szerint. Ha a DIP5 DIP kapcsolót "​OFF"​ állásba kapcsolja, akkor az úgynevezett alapprogram aktiválódig. Ez egy univerzális program, amellyel számos modellt vezérelhet. Használja újra a körhintát az alapprogram gyakorlataihoz. Csatlakoztassa az elektromos alkatrészeket az elektronikai modulhoz, a szerelési útmutatóban leírtak szerint.
Line 265: Line 265:
 =====12. Hajó Hinta:===== =====12. Hajó Hinta:=====
  
-{{:​elektronika13.jpg?​200|}}+{{:​elektronika13.jpg?​400|}}
  
 A hajó lengése az első modell, amelyet egy speciális programmal irányíthat. Használja a szerelési utasításokat a modell felépítéséhez és az elektromos alkatrészek csatlakoztatásához az elektronikai modulhoz. A hajó lengése az első modell, amelyet egy speciális programmal irányíthat. Használja a szerelési utasításokat a modell felépítéséhez és az elektromos alkatrészek csatlakoztatásához az elektronikai modulhoz.
Line 272: Line 272:
 =====13. Riasztó berendezés:​===== =====13. Riasztó berendezés:​=====
  
-{{:​elektronika3.jpg?​200|}}+{{:​elektronika3.jpg?​400|}}
  
 A riasztórendszer a második modell, amelyre külön program van. Ehhez állítsa be a riasztórendszert az összeszerelési útmutató alapján, és csatlakoztassa az elektromos alkatrészeket az elektronikai modulhoz. A riasztórendszer a második modell, amelyre külön program van. Ehhez állítsa be a riasztórendszert az összeszerelési útmutató alapján, és csatlakoztassa az elektromos alkatrészeket az elektronikai modulhoz.
Line 280: Line 280:
 =====14. Ventilátor:​===== =====14. Ventilátor:​=====
  
-{{:​elektronika16.jpg?​200|}}+{{:​elektronika16.jpg?​400|}}
  
 Nyár van, süt a nap, és nincs szellő. Még jó, hogy a rajongói modell megtalálható a készletben. Használja az összeszerelési utasításokat a ventilátor összeszereléséhez és az elektromos alkatrészek bekötéséhez. Most azonban egy olyan alkatrészre van szüksége, amelyet még nem magyaráztak - az NTC termisztort. Nyár van, süt a nap, és nincs szellő. Még jó, hogy a rajongói modell megtalálható a készletben. Használja az összeszerelési utasításokat a ventilátor összeszereléséhez és az elektromos alkatrészek bekötéséhez. Most azonban egy olyan alkatrészre van szüksége, amelyet még nem magyaráztak - az NTC termisztort.
Line 298: Line 298:
 =====16. Tolóajtó:​===== =====16. Tolóajtó:​=====
  
-{{:​elektronika2.jpg?​200|}}+{{:​elektronika2.jpg?​400|}}
  
 Gyakran találhat tolóajtókat a középületekben,​ például üzletek bejárataként,​ orvosi rendelőknél és még sok minden máshol. A tolóajtó előnye, hogy fénykorlátok,​ közelségi kapcsolók és érintőgombok segítségével nyitható és zárható. Gyakran találhat tolóajtókat a középületekben,​ például üzletek bejárataként,​ orvosi rendelőknél és még sok minden máshol. A tolóajtó előnye, hogy fénykorlátok,​ közelségi kapcsolók és érintőgombok segítségével nyitható és zárható.
elec.txt · Last modified: 2021/03/18 16:43 by denes