User Tools

Site Tools


releformicro

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

releformicro [2019/02/28 15:04]
gyuri01 created
releformicro [2019/02/28 15:12] (current)
gyuri01
Line 1: Line 1:
 <​html><​strong><​font size=6>​Relé a micro:bit számára</​font></​strong></​html>​ <​html><​strong><​font size=6>​Relé a micro:bit számára</​font></​strong></​html>​
 +
 +A MonkMakes Relay for micro:bit egy szilárdtest (nem tartalmaz mozgó részt) relé, amely lehetővé teszi a micro:bit kimenetének be- és kikapcsolását.
 +Ez a relé alacsony feszültségű eszközök (pl. Izzók, motor, kis fűtőelem vagy akár 12V LED-es lámpa) ki-be kapcsolására használható. A feszültséget 16 V alatt kell tartani, de a relé automatikusan megvédi magát a túl sok áram ellen.
 +
 +{{ :​monk:​rele01.jpg?​400 |}}
 +
 +=====JELLEMZŐK=====
 +Szilárdtest relé (maximum 2 amper)
 +Aktív LED-kijelző
 +Resetable '​polyfuse',​ amely megvéd a túláramtól
 +
 +=====Elkezdeni=====
 +
 +A micro:bit csatlakoztatása
 +
 +A relé csak két csatlakozást igényel a micro:​bithez. Az egyik a GND (föld) a másik tetszőleges PIN-hez használható a relé kapcsolási műveletének vezérlésére.
 +Ha a krokodil csipeszeket a micro:​bithez rögzítjük,​ győződjünk meg arról, hogy a csipeszek merőlegesek a lapra úgy, hogy ne érjenek a szomszédos csatlakozókhoz a micro:bit élcsatlakozóján.
 +
 +Íme egy példa arra, hogy miként lehet egy MonkMakes relét mikro: bitre felcsatlakoztatni egy régi vágású izzó be- és kikapcsolására.
 +
 +{{ :​monk:​rele02.png?​400 |}}
 +
 +HEX fájl
 +
 +A relé leggyorsabb módja a HEX FÁJL LETÖLTÉSE , majd másolása a micro: bitre. A program másodpercenként egyszer bekapcsolja a relét.
 +
 +=====Analóg kimenetek=====
 +
 +A legújabb MonkMakes Relay for micro: bit többre alkalmas, mint csak be- és kikapcsolni az eszközöket. Használható micro:bit analóg kimenetekkel is.
 +A relé kimenete micro:bit esetén nem lineáris alacsony PWM-nél és magas PWM-értékeken,​ amint az a következő ábrán látható.
 +
 +{{ :​monk:​rele03.png?​400 |}}
 +
 +Az y-tengely az állandó feszültségforrásból származó tesztterhelés ellenállás mA-jét mutatja. Az x-tengely az analóg írási érték (0 és 1023 között). Mint látható, egy kb. 100-as analóg kimeneti értékig van egy halott zóna, amit egy viszonylag jó lineáris tartomány követ, akár 1000-ig.
 +
 +
 +
releformicro.txt · Last modified: 2019/02/28 15:12 by gyuri01