User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

dfrobot02

Maqueen Plus V2

1.Termékről röviden

A Maqueen Plus, a STEAM oktatáshoz készült programozórobot legújabb verziója. A több bővítőporttal, nagyobb kapacitású tápegységgel és nagyobb testtel optimalizált Maqueen Plus V2.0 tökéletesen kompatibilis több perifériás komponenssel, mint például a HuskyLens AI kamerával és a Maqueen Mechanic készletekkel, így használható STEAM robot oktatóeszköz az iskolába, középiskolába. Emellett nem csak tantermi tanításra, hanem iskola utáni szakkörökre, gyakorlatokra, robotversenyekre is alkalmas. A Maqueen Lite összes funkciója mellett gazdagabb és rugalmasabb funkciókat és erősebb teljesítményt kínál.

2. Akkumulátor/Elem használata

Az akkumulátor használata és töltése: A Maqueen PlusV2 AA akkumulátoros verzió támogatja az 1,5 V-os AA akkumulátorokat és az 1,2 V-os Ni-MH újratölthető AA akkumulátorokat. Ügyeljen arra, hogy ne használjon AAA elemeket. AA típusú elemek a legtöbb szupermarketben kaphatók. Megjegyzendő, hogy az 1,5 V-os alkáli elem eldobható és nem tölthető újra, különben felrobbanhat vagy meggyulladhat. Az újratölthető Ni-MH akkumulátorok biztonságosabbak, mint a lítium akkumulátorok, és kevésbé vannak kitéve a robbanásnak és a tűznek. A feszültség cellánként 1,2 V. A Ni-MH elem mérete megegyezik az AA alkáli elem méretével. A Maqueen Plus V2.0-ra nincs beépített töltőáramkör, tekintettel arra, hogy veszélyes, ha a felhasználó véletlenül újratölti az alkáli akkumulátort. Ezért, ha Ni-MH akkumulátorokat kell használnia, Ni-MH újratölthető akkumulátorokat és töltőkészleteket kell vásárolnia.

Megjegyzés: Ügyeljen a polaritásra az akkumulátor behelyezésekor.

3. Gyors üzembe helyezési útmutató

 • Helyezze be az akkumulátort

 • Csatlakoztassa az ultrahangos érzékelőt

 • Helyezze be a micro:bit kártyát

 • Csatlakoztassa a kártyát a számítógéphez USB-kábellel

Kattintson a mintaprogram hivatkozására, válassza a “Szerkesztés” lehetőséget a megnyíló weboldalon, és töltse le a programot micro:bit formátumban.

Mintaprogram: https://makecode.microbit.org/_dshFJ6f3gfaK

 • Húzza ki az USB-kábelt, és kapcsolja be a főkapcsolót.

A fenti műveletek után egy automatikus akadálykerülő robot programot töltöttünk le a micro:bitre. Helyezze a Maqueen Plus-t a földre, és automatikusan előrehalad, és automatikusan észleli, hogy előtte 30 cm-en belül vannak-e akadályok. Ha akadályok vannak, a Maqueen Plus automatikusan megfordul, hogy elkerülje az akadályokat, és folytatja a haladást.

4. MakeCode programozás

Fényvezérlésű Maqueen Plus

A következő program meghívja a micro:bit alaplap fényérzékelőjét. Normális esetben az autó leállított állapotban van, és az alján lévő RGB lámpa színesen világít. Amikor a zseblámpa megvilágítja a micro:bit elülső oldalát, az autó előremegy, az alsó RGB lámpa kialszik, és az első lámpák bekapcsolnak.

A fényérzékelő értéke egy 0 és 255 közötti analóg érték, amely a fény intenzitásának jelzésére szolgál. A programban 100-as fényintenzitás értéket veszünk demarkációs pontnak. Ha a fény intenzitása nagyobb, mint 100, az autó elindul, ellenkező esetben az autó leáll.

A program linkje: https://makecode.microbit.org/05755-45347-41525-77944

Hangvezérelt Maqueen Plus (csak a micro:bit V2.0-val működik)

A következő program meghívja a hangérzékelőt a micro:bit V2 alaplapon. Amikor összecsapja a kezét, az autó elindul, és felkapcsolja a lámpákat. Amikor ismét összecsapja a kezét, az autó megáll és lekapcsolja a lámpákat. Ismételje meg így.

A programban, ha a hangot 100-nál nagyobbnak érzékeli, egy logikai érték állapota megfordul. Ezután a program ellenőrzi, hogy a Boole-érték igaz-e, ha igaz, az autó előrehalad, ha hamis, akkor az autó megáll.

Akadálykikerülő robot

A következő program által megvalósított funkció: A Maqueen Plus vezetés közben érzékeli, hogy van-e előtte akadály. Ha körülbelül 30 cm-re van akadály, forduljon az akadály elkerüléséhez, és folytassa a haladást.

A programban az ultrahang által leolvasott távolságot hozzárendeljük egy változóhoz, majd úgy ítéljük meg, hogy ha ennek a változónak az értéke kisebb, mint 30, akkor az elfordulás egy másodpercig megtörténik. Egy másodperces fordulás után továbbra is érzékeli, hogy a távolság 30 cm-nél kisebb-e. Ha 30 cm-re nincs akadály, az autó egyenesen halad előre.

A fenti eljárás végrehajtása után látni fogja, hogy az autó mindig egy irányba fordul, ha akadályba ütközik. Az alábbiakban a következőképpen javítjuk a programot, hagyjuk, hogy az autó akadályokba ütközzen, és véletlenszerűen válasszon egy kanyarodási irányt a továbbhaladáshoz.

A programban egy egész számokat véletlenszerűen generáló modul segítségével véletlenszerűen állítanak elő 1-et vagy 2-t. Ha úgy ítéljük meg, hogy a véletlenszám 1, akkor jobbra, ha a véletlenszám 2, akkor balra kanyarodik.

Vonalkövető robot

A következő program funkciója: helyezze fel az autót a kör alakú fekete vonaltérképre, az autó az alul elhelyezett három vonalkövető érzékelő szondával érzékeli, hogy a fekete vonalon halad-e az autó. Ha eltér a fekete vonaltól, az autó valós időben korrigálja a menetirányát, így az autó mindig a fekete vonalat követi.

A Maqueen Plus V2-ben 5 vonalkövető érzékelő szonda található. Ebben a programban három szondát, az L1-et, az R1-et és az M-t használjuk a fekete vonalak észlelésére. Az L2 és R2 még nem használatos.

Amikor a vonalkövető szonda fekete vonalat észlel, a kimeneti érték 1, ha pedig fehér vonalat, akkor a kimeneti érték 0. Ezzel a funkcióval három vonalkövető érzékelővel lehet észlelni a fekete vonalakat, ill. A több szonda állapota felhasználható a fekete vonal helyzetének valós időben történő meghatározására, valamint arra, hogy az autó hogyan forduljon az eltérés korrigálása érdekében.

A program linkje: https://makecode.microbit.org/60504-11255-47429-70834

A fenti eljárásban nem használtuk a két L2 és R2 szondát a két oldalon. Ha az autót tévedésből kihajtják, nehéz lesz visszatérni a fekete vonalra, hogy folytassa a vezetést. A következő eljárás során öt szondát használunk, és egy újabb érzékelési réteget adunk hozzá a bal és a jobb oldalon, hogy az autó időben visszatérhessen, miután megállapítja, hogy rossz úton járt.

A program linkje: https://makecode.microbit.org/13655-97804-09429-53470 https://makecode.microbit.org/_XucP5zJyeCba

IR vezérlésű Maqueen Plus

Először is ismerkedjünk meg az infravörös távirányítóval és a kulcsértékekkel. Az infravörös távirányító minden gombja egyedi kulcsértéknek felel meg. A kulcsértéknek két számrendszere van, a hexadecimális és a decimális. A Maqueen PlusV2-ben decimálist használunk. ahogy a kép is mutatja:

1. példa: A következő példában az infravörös távirányító négy gombját (2, 4, 6 és 8) használjuk az autó külön-külön történő előre, balra, jobbra és visszafelé történő vezérlésére. Ugyanakkor hagyjuk világítani az alsó RGB lámpákat és a LED-es autólámpákat.

Program link: https://makecode.microbit.org/16882-40824-91081-10413

 • Töltse le a programot a micro:bitre, nyomja meg az infravörös távirányító „2” gombját, és a Maqueen PlusV2 előre megy. Nyomja meg a „4” gombot, a Maqueen PlusV2 balra fordul, nyomja meg a „6” gombot, a Maqueen PlusV2 jobbra fordul, nyomja meg a „8” gombot, a Maqueen PlusV2 visszafelé megy.
 • A művelet során azonban két problémát találtunk:
 • 1. Ha hagyom az autót elfordulni, addig nyomom a „4” vagy „6” gombot, az autó a helyszínen forog, a vezérlés rugalmatlannak tűnik, és nem felel meg a tényleges járművezérlési módnak. .
 • 2. Amikor az autó hátrafelé halad, nyomja meg a „2” gombot, hogy az autó előremenjen, és az autó a reakcióerő miatt hátraesik. Igyekszünk optimalizálni a kódot és az üzemeltetési élményt:

Program link: https://makecode.microbit.org/61036-69214-99201-32590

Ebben a példában néhány változtatást hajtottunk végre a távirányító módszerén. A „4” gomb (20-as kulcsérték) vagy a „6”-os gomb (22-es kulcsérték) megnyomásakor az autó csak rövid ideig (200 ezredmásodpercig) fordulhat. Így egyszer megnyomjuk, az autó egy kicsit forog, majd egyenesen halad tovább. Ha nagy fordulatra van szükségünk, nyomjuk meg még néhányszor. Tolatáskor az autó nem megy vissza gyorsan, ami miatt az autó a tehetetlenség miatt felborul. Ezért megváltoztattuk a „8” billentyű (25-ös kulcsérték) lenyomásának vissza funkcióját. Ebben a programban át írtunk egy részt a másik programból, hogy visszaállítsuk az autót. Amikor saját programot ír, próbáljon meg egy másik gombot használni a vissza funkció megvalósításához.

A Maqueen Plus vezérlése távirányítóval

Itt a Maqueen vezérlésének másik módja és terméke kerül felhasználásra: a távirányító vezérlő.

A távirányító vezérlőre egy másik micro:bit alaplapot kell telepíteni, és a két alaplap vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikál a távirányító funkció megvalósításához. Az infravöröshöz képest a vezeték nélküli kommunikáció az iránytalanság és a nagy távolság jellemzői. Ezután megpróbálunk egy távirányítós autót írni. Ezúttal két alaplapot kell programozni. Az autós terminál alaplapja: írja meg a fogadó és végrehajtó programot. Vezérlő vége: az utasítások küldéséhez programot kell írni.

Töltsd le a megfelelő programokat a vezérlő felőli microbit alaplapra, illetve az autó oldali microbit alaplapra. Kapcsolja be a vezérlőt és az autót. Mozgassa a joystickot a vezérlő bal oldalán az autó előre, hátra, balra és jobbra fordulásának vezérléséhez.

Azonban előfordulhat, hogy problémát talál, csak az autó irányát tudjuk szabályozni, az autó sebességét nem. Most frissítsük a programot, hogy a távirányító vezérlője irányítani tudja az irányt és a sebességet is.

Töltsd le a megfelelő programokat a vezérlő oldali micro:bitre és az autó oldali microbitre. Kapcsolja be a vezérlőt és az autót. Finoman tolja előre a joystickot, a Maqueen Plus fokozatosan elindul és felgyorsul. Próbáljon megfordulni és hátrafelé menni. A sebesség minden irányban összefügg a joystick szögével. Nem csak az autó irányát, hanem az autó sebességét is szabályozhatja.

A vonalkövető érzékelőt a gyár elhagyása előtt kalibrálták, és nem kell újra kalibrálnia. Csakúgy, mint a digitális termékek reset gombját, a legtöbb esetben nem kell használnia. A nem megfelelő kalibrációs módszerek a vonalkövető érzékelő meghibásodását is okozhatják.

Ha úgy találja, hogy a vonalkövető érzékelő nem ismeri fel a normál módon felismerhető fekete vonalakat, akkor megpróbálhatja kalibrálni.

 • Az alábbi módszerek:
 • Helyezze az autót a termékkel együtt szállított térkép fekete blokkjára, és ellenőrizze, hogy az 5 érzékelő a fekete területen van. ahogy a kép is mutatja:

 • Tartsa lenyomva a kalibráló gombot körülbelül 1 másodpercig. Ekkor az autó lámpái villognak, és a kalibrálás befejeződik.

Ellenőrizze a kalibrálás eredményét: ha a kalibráció megtörtént, helyezze a vonalkövető érzékelőt a fekete területre, a vonalkövető jelző világít, a jelzőfény pedig nem világít a fehér területen, jelezve, hogy a kalibráció helyes.

Hangjelző kapcsoló

Ha nem kell használnia a csengőt, de a P0 portot szeretné használni, vagy a micro:bit V2 alaplapot szeretné használni, ezzel a kapcsolóval kikapcsolhatja a hangjelzést. A képen a hangjelző bekapcsolásának állapota látható. Pöccintsen a másik oldalra a csengő hang kikapcsolásához.

Telepítse a HuskyLens kamerát

 • Szerelje fel a termék által szállított két rézoszlopot az ábrán látható helyzetbe.

 • Rögzítse az ív alakú tartót (a konzolt és a rögzítőcsavarokat a HuskyLens termékhez mellékeljük) csavarokkal a rézoszlopra.

 • Szerelje fel a másik konzolt (a konzolt és a rögzítőcsavarokat a HuskyLens termékhez mellékeljük)

 • Telepítse a HuskyLens AI kamerát

 • Csatlakoztassa az AI kamera csatlakozóját

 • Telepítés megtörtént

Telepítse a Maqueen Mechanic Kit-et

 1. Szerelje fel a szállított rézoszlopot az ábrán látható helyre.
 1. Szerelje fel az összeszerelt Maqueen Mechanic-ot a rézoszlopra csavarokkal.
 1. Dugja be a szervo csatlakozó vezetékét a P0 vagy P1 vagy P2 bármely 5 V-os portjába a hátoldalon, és ügyeljen arra, hogy ne csatlakoztassa fordított irányba.

dfrobot02.txt · Last modified: 2022/07/26 16:08 by denes