User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

szervo_neopixel

BBC Micro:Bithez szervó és neopixel meghajtó kártya

Csatlakoztatva a mikro: bithez öt csavarral, akár 3 szervó is működtethető, ha a címezhető neopixel LED-ek nem szükségesek.

A kártyánk működéséhez szükségünk van 3 db 1,5 V-os AAA elemre, ez lesz a tápegységünk.

Figyelem! Ha az elemeket behelyeztük az elemtartóba, attól a pillanattól fokozott figyelemmel kell, hogy viseltessünk ugyanis a csatlakozók idegen tárgyakkal érintkezve rövidzárlatot alakíthatnak ki, amely először melegedéssel később meghibásodással jár.

On-Off kapcsoló, az On esetében egy kék led világít, és feszültség alá helyezzük az összes érintkezőt (szervo, neopixel, Micro:Bit), Off állásban ez az állapot megszűnik.

Servo3 vagy Neopixel a hátulján van egy jumper, attól függően, hogy melyik oldalra teszem, használhatom a Servo3 kimenetet vagy csatlakoztathatok újabb neopixeleket.

Servo1 és Servo2 ide csatlakoztatom a szervo motorokat a készletből (természetesen használhatok más szervókat is pl. hagyományos 1800-os szervót, de azzal nem fog menni a robotunk)

Itt jól látható a jumper amit ha lehúzunk át lehet dugni a másik két lábra, olyan ez mint egy kapcsoló. A tüskékhez a csatlakozás körültekintően kell végeznünk, a lábkiosztásnak megfelelően.


Neopixel ledsor használatba vétele

A ledsor ( 5 db led) a PIN0-ra van kötve, az öt csavar segítségével csatlakoztassuk (rögzítsük) a micro:bit-et a meghajtó kártyára.

Program készítés:

Előre elkészített függvényeket használhatunk. Ahhoz, hogy tudjunk utasítást adni a led sorunknak. Válassza a “Csomag hozzáadása” lehetőséget.

Ez betölt egy olyan blokkcsomagot, amely kompatibilis a LED-ekkel, így nagyon egyszerű programozni őket!

Csatlakoztassuk a micro USB-n a micro:bit-et a számítógépünkhöz és töltsük le a programot. Ha jól csináltuk, akkor szép színekkel ragyognak a ledek. Most bontsuk a kapcsolatot (kihúzzuk az USB kábelt), majd a kártyán az ON-OFF kapcsolót helyezzük ON állásba és mivel van saját áramforrásunk így is világítanak a ledek.

Ha szeretnénk még több neopixelt csatlakoztatni van lehetőség (további neopixel kimenet), de ne felejtsük el a jumpert a megfelelő állásba helyezni. Akár önálló projektben is használható a meghajtó kártya hiszen akár ötven ledet is képesek vagyunk kezelni és mindezt mobil (hordozható) üzemmódban.


Szervó motorok tesztelése

A Mic:Robi mini-ben használt folyamatos (360 fokos) szervók ugyanúgy vezérelhetők (ugyanazok a blokk utasítások), mint a normál (180 fokos) szervók. Ezeket a szervókat egy ismétlődő impulzus vezérli, amelynek szélessége parancsot ad a szervóra, hogy állásba forduljon. Normál szervo esetén a pozíciót a kimeneti tengelytől mérjük, és meghatározzuk, hogy milyen szögben álljon a szervó (0-180). A folyamatos forgatású szervo kissé eltérő. Ahelyett, hogy a szervo jelezné, hogy milyen messzire kell elmozdulnia, azt mondja a szervónak, hogy milyen gyorsan és milyen irányba mozogjon, ill. forogjon.


Csatlakoztatás

Odafigyelést igényel, nagyon nem mindegy a csatlakozás!

Helyezzünk fel a motorokra jelölőt (akár a kerék is lehet), ne csavarozzuk rá, csak illesszük, fontos lesz az irány meghatározásánál ill., hogy történik-e „pici” elmozdulás.

Csatlakoztassuk mind a két szervót (Servo1 és Servo2 csatlakozókra) figyelve a lábkiosztásra (szín sorrend) ha ez sikerült, itt az idő, hogy írjunk néhány tesztkódot.


Szervók kalibrációja

Töltsük le a programot a micro:bit-re, és indulhat a tesztelés. Előfordulhat, hogy hiába nyomjuk le az A+B gombot a szervók tovább forognak (lehet csak az egyik) „pici” elmozdulás. Ezt úgy tudjuk orvosolni, hogy kalibráljuk a szervó motorunkat. A motor alsó részén van egy csavarral állítható trimmer (forgatható potméter) amivel tudjuk hangolni.

Kis csavarhúzóval óvatosan mozgassa (forgassa) a trimmert amíg a szervó teljesen leáll. Nem szabad süvítő hangnak sem érkezni a szervóból.


Ha az utasítás hatására hangtanul egy helyben áll a szervó motorunk végeztünk a kalibrálással. Változtassuk meg a szervónak kiküldött értékeket, hogy érzékeljük a sebesség növekedést, ill. csökkenést, ill. a forgás irány, változtatást. Ha magabiztosan értjük és kezeljük, akkor jöhet az összeszerelés.

szervo_neopixel.txt · Last modified: 2019/02/20 13:46 by tamas