User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

tinybit

Tiny:bit részletes termékismertető

Összeszerelés:

Nem kellett használnom semmilyen segédeszközt, viszonylag egyértelmű az összeszerelése. A szegecsek (ami két részből áll) használatakor érdemes először az anya (bölcső) részt behelyezni és utána az apa szegecset. A kerekek felhelyezésénél figyeljünk arra, hogy a tengelyen van egy lapos rész, a kereket úgy igazítsuk, hogy ott is a lapos rész illeszkedjen. Az akkumulátor behelyezésénél figyeljünk oda, hogy a megfelelő polaritással (tehát a pluszt a plusszal) helyezzük be (az akkumulátor fel van töltve!).

A micro:bit behelyezésével készen áll a robotunk, várja utasításainkat!

Az akkumulátor töltése:

A robot töltésével és az akkumulátorral kapcsolatos óvintézkedések

1. Az autót töltés közben nem lehet használni. 2. Az akkumulátor feszültségét időben kell tölteni, amikor körülbelül a feszültség 3,7 V ( ha alámegy az érték az akkumulátor meghibásodásához vezethet). Ha az akkumulátor teljesen fel van töltve, az akkumulátor feszültsége körülbelül 4,2 V. 3. Ha az akkumulátort hosszú ideig nem használja, akkor az alaplapon lévő akkumulátort le kell venni, mert az készenléti állapotban is elhasználódik. Ha az akkumulátort hosszú ideig nem használják, akkor az akkumulátort teljesen fel kell tölteni a következő használat előtt. 4. Töltés közben a piros jelzőfény világít , és az akkumulátor teljes feltöltése után a zöld jelzőfény világít. 5. A töltési csatlakozó az alsó táblán van, nem a micro:biten.

A töltési módszer az alább látható:

Kezdjük el használni:

Nem a programozással kezdünk a YahBoom szakemberei fejlesztettek egy applikációt, amely segítségével azonnal használhatjuk a robotunkat. 1.Az APP letöltése Elvileg ez a QR kód odavisz (nekem nem sikerült!), vagy a.) Play áruházban (App Store) megkeressük az Mbit alkalmazást (sokat kell tekerni), letöltjük és telepítjük. b.) http://www.yahboom.net/study/Tiny:bit linkről letöltjük, átmásoljuk és telepítjük Az egyik oldal rendben van!

2. Töltse le a kódot A másik oldal a micro:bit, aminek szintén szüksége lesz programra, amit le kell töltenünk. Letöltési kód: Kattintson az alább látható helyre a HEX fájlok letöltéséhez. http://www.yahboom.net/study/Tiny:bit Először a számítógépre célszerű letölteni, majd az egyiket (kérdés, hogy akarjuk-e használni a távolságmérő ultrahangos érzékelőt) töltsük át a micro:bitre.

3. Csatlakoztassa a Bluetooth-t 3.1 Miután a Bluetooth távirányító kód letöltődött, az alapon kapcsoljuk ON állásba a kacsolót (a USB kapcsolatot előtte már megszüntettük, mert egyszerre nem szeretnénk két helyről is áramot biztosítani a micro:bitnek). Az RGB fény lesz halvány piros. Az az állapot, hogy a Bluetooth nincs csatlakoztatva 3.2 Nyissa meg a telefonon (vagy táblagépén) az MBit alkalmazást és létrejön a párosítás, aminek eredményeként ki írja a micro:bitünk nevét pl. „vozep” Ennyire egyszerűen csak akkor jön létre a kapcsolat a telefonnal vagy táblagéppel, ha legalább 4.0-ás bluetooth használ, ha nem vegye fel velem a kapcsolatot, picit bonyolultabb lesz, de megoldható.

Mozgassuk az eszközünket a robot irányába vagy fölé és elindul az alkalmazás

Miután a bluetooth-ot sikeresen csatlakoztatta, az ábrán látható minta megjelenik a micro:bit pontmátrixán, majd a zöld RGB lámpa világít. Miután megvártuk, amíg a zöld RGB fényszóró kigyullad, megkezdhetjük az autó irányítását.

4. APP interfész: 4.1 Alap:

4.2 Zene

4.3 Autó lámpák

4.5 Modell

Tracking modell – vonalkövető (vigyázzunk a mellékelt pálya eléggé „gyűrött” így sokszor le fog térni a robot) A következő az akadálykikerülő és a követő alkalmazás, nyílván ezek csak akkor működnek, ha a kettes programot töltöttük le, azaz _ulrasonic.hex, itt állíthatjuk, hogy mekkora legyen a távolság.

Láttam már szebb applikációt, viszont jól működik!

Online programozás

1.Online programozás 1. Elsőként össze kell kötni a micro: bit kártyát a számítógéppel. Majd kiterjesztések és keressük a https://github.com/lzty634158/Tiny-bit és hozzáadja a szoftvercsomagot.

A csomag betöltése után láthatjuk, hogy a program sáv betöltötte a Yahboom által készített építőelemeket

2.Offline programozás Van lehetőség nem csak online módon írni programot, már lehet letölteni offline programot is így kevesebbet kell használni az internetet. letölthető: https://makecode.microbit.org/offline

LED lámpa

3.1 LED-es fény

1-1.A LED-es lámpák elhelyezése a robot kocsin:

Alapelv: A LED fény (piros, zöld, kék) a LED modulba van csomagolva. Különböző színeket (256 * 256 * 256) keverhetünk a három LED fényerejének szabályozásával. 2.Tanulás célja 2-1.Megtanulhatja, hogyan kell az RGB lámpákat az építőelemeket grafikusan programozni 2-2.A programozásnak köszönhetően két apró apró LED-es lámpa fehér színben világít. 3. Keressen blokkot Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

3.2 RGB kereső fény

2.Tanulás célja Az összefoglaló program az alábbiakban látható: 1. módszer :

2. módszer :

A program letöltése után láthatjuk, hogy a micro:bit tábla szívmintázatot mutat a pontmátrixon. Két RGB keresési lámpa pirosan világít, az alább látható módon.

RGB világítás

Ebben a leckében megtanuljuk a piros RGB lámpák kigyulladását az apró roboton.

Kísérleti jelenségek A program letöltése után láthatjuk, hogy a micro: bit tábla szívmintázatot mutat a pontmátrixon. És az összes RGB keresőfény színe megváltozik Piros → Zöld → Kék → Fehér → Cián → Rózsaszín → Sárga 1 másodpercenként.

Másik program az alábbiakban látható:

A program letöltése után láthatjuk, hogy egy mosolyminta jelenik meg a micro:bit tábla pontmátrixán. A két LED lámpa felváltva különféle színeket világít.

Zene lejátszása

4.1 Zene lejátszása A hangjelző elhelyezése a roboton Az alább látható képen a piros huzalkerettel jelölt fekete henger a hangjelzője.

A program letöltése után láthatjuk, hogy a micro:bit tábla zenei mintát jelenít meg a pontmátrixon. A robot kocsi zenét játszik

Ezek voltak az audivizuális eszközök, következhet a motorok programozása.

Motorok és a hajtás

5.1 Motorok és a hajtás

Amint az alábbi ábrán látható, a piros nyíl az apró motorokra mutat.

2. Tanulás célja Megtanulhatja, hogyan kell használni a vezérlőmotort az építőelemek grafikus programozásához

Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

A program letöltése után láthatjuk, hogy a robot halad előre. Figyelem: Ahogy a programot letöltöttük pici zúgás hallatszik, ez arra figyelmeztet, hogy szüntessem meg a kapcsolatot az USB-n keresztül a számítógéppel, és kapcsoljam be a robotot, no így már van hajtás. (a tápot így az akkumulátorról kapja, míg korábban a micro:bitről, ami kevés ahhoz, hogy működjön)

5.2 A robot irányítása Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan lehet irányítani az autó irányát Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

Kísérleti jelenségek A program letöltése után láthatjuk, hogy a robot előre halad 1, hátra 1, balra 1s, jobbra 1s, balra forog 1s, jobbra forog 1, stop 1s.

5.3 A sebesség szabályozása Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan lehet a motor sebességét szabályozni Az összefoglaló program az alábbiakban látható: 1. módszer :

2. módszer :

A program letöltése után láthatjuk, hogy a robot eltérő sebességgel halad előre.

5.4 Táncoltassuk meg a robotot

A funkció programozással valósul meg: a zümmögő lejátssza az “ODE” dalt, és az RGB keresőfények színe megváltozik, az autó előre, hátra, balra fordul, jobbra fordul, balra forog, jobbra forog. Készíthetünk összetett mozgást valamilyen dallamra!

5.5 Programozott útvonal

Ebben a leckében meg kell valósítanunk a gombokkal, hogy négy előkészített útvonalat válthassunk, és megjelenítsük az út alakját a micro:bit képernyőjén

Távolságmérés (az ultrasonic használata)

Az alább látható képen az ultrahangos modul piros vezetékkel.

Ultrahangos tartomány: Az ultrahanghullámnak két ultrahangos szondája van, amelyeket ultrahanghullámok továbbítására és fogadására használnak, és a mérési tartomány körülbelül 3-450 cm. Először adjon be egy 15us magas szintű jelet az SCL (TRIG) tűhöz, hogy elindítsa a modul távolságmérő funkcióját. A távtartó funkció elindítása után a modul automatikusan 8 40 kHz-es ultrahang impulzusokat küld és automatikusan észleli, hogy van-e visszatérő jel. Ezt a lépést a modul automatikusan belsőleg hajtja végre. Amikor a visszhang jelet észleli, az SDA (ECHO) visszapillantó érintkezője magas szintet ad ki. A magas szintű időtartam az az idő, amely az átviteltől az ultrahanghullám visszatéréséig tart. Az aktuális távolságot a magas szintű időtartam alapján számolhatjuk ki.

Képlet: Távolság = Nagy idő * Hangsebesség (340M / S) / 2.

Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan lehet távolságot mérni a robot kocsi előtt álló tárgy és az ultrahangos modul között. És a távolság adatai megjelennek a micro: bit képernyőjén (LED mátrix). Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

A program letöltése után látni fogjuk, hogy a távolságot.

6.2 Távolság-ellenőrző lámpa

Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan lehet az RGB fényszóró fényerejét a távolság függvényében megváltoztatni

Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

Kísérleti jelenségek A program letöltését követően láthatjuk, hogy az RGB keresőfények fényereje megváltozik, amikor a tárgy távolsága megváltozik közvetlenül a Tiny-bit előtt. Minél távolabb van a távolság, annál kisebb a fényerő. Ha a távolság nagyobb, mint 20 cm, akkor az RGB kereső lámpák kialszanak.

6.3 Ultrahangos akadályok elkerülése

Ebben a leckében megtanuljuk, hogyan lehet megvalósítani az akadályok automatikus elkerülését Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

Megjegyzés: A programban a sebesség és az idő paraméterei a tényleges helyzetnek megfelelően módosíthatók. Kísérleti jelenségek A program letöltését követően a robot automatikusan elkerüli az akadályokat.

6.4 Varázslatos kéz Ebben a leckében rájövünk, hogy egy apró távolságon belül a robot követheti az objektumot, és egy meghatározott távolságon belül a robot visszahúzódhat az objektumtól. Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

Megjegyzés: A programban a sebesség és az idő paraméterei a tényleges helyzetnek megfelelően módosíthatók. Kísérleti jelenségek Ha az előtte lévő tárgy távolsága kevesebb, mint 5 cm, akkor a robot visszatér, a micro:bit képernyőjén megjelenik a hátra mutató nyíl, és az RGB keresőfény kékre vált; ha az objektum távolsága 5 cm-től 15 cm-ig terjed, az apró bit követi az objektumot, a micro:bit képernyőjén megjelenik az előre mutató nyilat, és az RGB kereső fény zöldre vált.

6.5 Radardetektor

A funkció megvalósítása programozással: Az apró bit tovább halad előre, míg a hangjelző alacsonyabb hangszondát bocsát ki, az RGB kereső fény zöld, az előre mutató nyíl pedig a micro:bit képernyőjén jelenik meg. .Ha akadály van előtte, a hangjelző magas hangjelzést ad „indítási riasztásként”, és az RGB kereső lámpa pirosra vált. Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

Vonalkövetés

Megjegyzés: Annak elkerülése érdekében, hogy a napfény befolyásolja az infravörös érzékelőt, ezt a kísérletet beltéren kell elvégezni.

A funkció programozással valósul meg: a robot kocsi a fekete pályán halad előre. Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

A program letöltése után kapcsolja be a robotot, az előrehalad a fekete sáv mentén, és egy szív megjelenik a micro: bit kijelzőjén.

Ha „picit” változtatunk a programon az alábbiakkal, akkor egy nagyon profi alkalmazást kapunk!

Mikrofon kezelése

6.8 Hangvezérlő lámpa

Megjegyzés: Annak érdekében, hogy csökkentsük a hangérzékelő más hangjainak interferenciáját, ezt a kísérletet viszonylag csendes környezetben kell elvégeznünk. A hangérzékelő modul helyzete a robotban ! ! ! Megjegyzés: Ebben a kísérletben az alsó helyzetbe kell felszerelni a jumper sapkát.

Az alább látható képen látható a mikrofon.

A funkció programozással valósul meg: amikor a hangérzékelő érzékeli a hang intenzitását, a robot kocsi fénye véletlenszerűen megváltozik.

Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

A program letöltése után a robotkocsikat az asztalra kell helyeznünk. Amikor kopogtatunk asztalra , a robot fényei véletlenszerűen változnak.

IR vezérlés (távirányító)

IR vezérlés

Megjegyzés: Ezt a kísérletet beltéren kell elvégezni, hogy csökkentsék a napfény interferenciáját az infravörös vevőn. Mint a bal oldali ábrán látható, a robot infravörös vevője a piros huzalkerettel körbejáratódott. Mint a jobb oldali ábrán látható, infravörös távirányító

2.Tanulás célja 2-1. Tudjon meg többet az infravörös távirányító grafikus programozási blokkjairól 2-2. A következő funkciókat az infravörös távirányító vezérli.

Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

A program letöltése után a robotkocsit infravörös távirányítóval vezérelhetjük.

tinybit.txt · Last modified: 2020/04/07 15:29 by gyuri01