User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

zoeld

Zöld Energia készlet


Zöld energia készletek:

14. modell építhető:

- Kalapács-malom

- Víz turbina

- Szélmalom szivattyúval

- Szélerőmű

- Ventilátor

- Körhinta

- Kerékpáros

- Óriáskerék

- Napelemes jármű

- Napelemes töltőállomás

- Elektromos jármű

- Sorompó

- Napkövetés

- Öko-ház

Zöld energia + üzemanyagcellás készlet:

- Solar állomás

- Üzemanyagcellás jármű

- 3 napelemes jármű

- Továbbfejlesztett ökoház

- Napelemes szivattyú üzemanyagcellával

Vezérlése, működése:

- 2 db solar modul - 1 db solar motor

+ Üzemanyagcellás készlet:

- 1 db solar modul - 1 db üzemanyagcella

Építése:

- Útmutató szerint

Néhány elem bemutatása:

A napelem modul két napelemből áll, amelyek sorba vannak kapcsolva. 1 V feszültséget és 440 mA maximális áramot szolgáltat. A napelemes motor névleges feszültsége 2 V, de 0,3 V-nál kezd forogni.

A Goldcap két darab aktív szénből áll, amelyeket csak egy vékony szigetelő réteg választ el egymástól. A Goldcap-t rendkívül nagy kapacitása jellemzi. Ezt úgy lehet használni, mint egy kis akkumulátort.

A napelemes motor generátorként szolgál, a forgási energiát elektromos energiává alakítja és megvilágítja a fénykibocsátó diódát.

Az üzemanyagcellával sokféle kísérlet végezhető.

A fénykibocsátó dióda félvezető komponens, amely fényt bocsát ki. A rövidítés LED. A rövidítés az angol “light-emitting diode” kifejezésből származik. Ha a diódán elektromos áram folyik, fényt bocsát ki. A hullámhossz (a fény színe) a félvezető anyagától és az adagolástól függ.

1.Kalapácsmalom:

Ezeknek a vállalkozásoknak a nagy része erős patakokon vagy folyókon helyezkedett el, mert a kovácsműhelyeket vízerőművek működtették. Ennek a meghajtási elvnek a tisztázása érdekében most elkészíti a kalapács-kovács modellt (lásd a szerelési útmutatót). A víz alatti kereket a csap alatt tarthatja, hogy a modell elinduljon.Az 1. modell a víz energiája révén meghajtja a kereket, amely mozgatni fogja a kalapácsot.

Az energiát csak ott lehet felhasználni, ahol víz folyik (patakok vagy folyók). - Az energia nem tárolható. Ha rendelkezésre áll, azonnal fel kell használni. - Az energia csak korlátozott célra áll rendelkezésre.

2.Vízturbina:

Az emberek évszázadok óta használják a víz mozgási energiáját a gépek közvetlen vezetésére. Az iparosodás során felhagytak a vízenergia közvetlen felhasználásával, és helyette elektromos energiát használtak.

A vízturbina olyan turbina, amely felhasználhatóvá teszi a vízenergiát. Most építsük meg a vízturbina modelljét (lásd: Építési utasítások). Tartsa a vízikereket egy csap alatt, és forgassa olyan gyorsan a kereket, hogy a LED kigyulladjon. Figyelje meg a A kerék forgási iránya a szerelési útmutatóban meghatározott.

3.Szélmalom szivattyúval:

A szélenergiát az ember évszázadok óta használja saját céljaira. A szél egyrészt vitorlás hajókkal vagy léggömbökkel mozgott, másrészt a szélenergiát mechanikai munkákhoz használták szélmalmok és vízszivattyúk segítségével. A szélmalmokhoz hasonlóan a szivattyúval rendelkező szélturbinában a szélenergia kinetikus energiává alakul. A szélturbina olyan technikai szerkezet, amely a pengéi segítségével forgási energiát generál, amelyeket a szél forgat (mozgási energia). A forgó mozgást egy nagy fésű vagy fogaskerék és egy működő tengely révén a szerkezet alsó részébe irányítják. A fogaskerék és az alakító kerekek irányítják a forgó mozgást a mechanikusan hajtott szivattyúhoz. Építsd meg a szélturbina modelljét szivattyúval (lásd a szerelési útmutatót).

4.Szélerőmű:

A szélturbina forgási energiáját átadja a sebességváltó keréknek. Az ékszíj (gumigyűrű) átadja a forgó mozgást a napelemes motor meghajtókerekének. Ez generátorként szolgál, a forgási energiát elektromos energiává alakítja és megvilágítja a fénykibocsátó diódát. Indulás előtt ellenőrizze a légcsavar helyes forgásirányát és a LED helyes polaritását (lásd a szerelési útmutatót).

5.Ventilátor:

Az Oeco Energy építőkészletben használt szolármodul két, egymásba kapcsolt napelemből áll. 1 V feszültséget és 440 mA maximális áramot szolgáltat. A szolármotor névleges feszültsége 2 V, de 0,3 V-nál kezd forogni.

A szolármodullal végzett első kísérletekhez állítsa be a ventilátor modelljét (lásd a szerelési útmutatót).

6.Körhinta:

A ventilátor esetében a légcsavart közvetlenül a motor hajtja. A motor forgása megegyezik a légcsavaréval. A körhintában nagyobb súlyt kell megfordítani a motornak. A gumi feszültsége is fontos szerepet játszik.

7.Kerékpáros:

2 szolármodul párhuzamos csatlakoztatása több áramot biztosít ugyanazzal a feszültséggel. Szüksége van erre az áramkörre az új szolárkerékpár-modellhez (lásd a szerelési útmutatót).

8.Óriáskerék:

Következő modellként építse fel az óriáskereket (lásd a szerelési útmutatót). Itt is 2 napelem modult használ párhuzamosan.

Mechanikusan mindkét modell azonos szerkezettel rendelkezik. A szolár modulok a szolár motorhoz vannak csatlakoztatva. Amikor a modulokon fény világít, a napelemes motor forogni kezd. Az óriáskerék tengelyéhez rögzített forgótányért (óriáskerék) egy övön keresztül forgatják. A szolár kerékpárosok esetében ez a lábakon lévő küllőkerékkel történik.

9.Napelemes jármű:

A napelemes járművek hajtási energiájának nagy részét közvetlenül a napból nyerik. Ebből a célból fel vannak szerelve a napelemekkel a felszínen, amelyek elektromos energiává alakítják a jármű napenergiáját. Elektromos járműként gyakran van energiatároló eszközük (általában akkumulátoruk) is, hogy legalább korlátozott ideig vezethetők legyenek gyenge fényben vagy felhős körülmények között is.

A szolár jármű modellben a napelemek soros összekapcsolásának elvét kell alkalmazni, vagyis nagyobb feszültséget ugyanolyan árammal. Ehhez építse fel a modellt az összeszerelési utasításoknak megfelelően, és kösse be a kapcsolási rajzon leírtak szerint.

Ezzel a modellel megismerhet egy új alkatrészt, a gombot. A gombok érintésérzékelők. Ha megnyomja a piros gombot, a házban lévő kontaktust mechanikusan elmozdítják, és az áram áramlik az 1. és a 3. érintkező között. Ugyanakkor az 1. és 2. csatlakozási pont közötti kapcsolási út megszakad.

10.Napelemes töltőállomás, 11.Elektromos jármű

A „napenergiával” működő jármű nem számít automatikusan szolár járműnek. Tankoljon járművet pl. Ha például csak napelemes töltőállomáson használja az áramot, az áram napfényből származik, de maga a jármű elektromos jármű.

Alakítsa át a szolár jármű modelljét elektromos járművé, és állítsa be a szolár töltőállomás modelljét is (lásd a szerelési útmutatót). Ehhez el kell távolítania a szolármodulokat a szolár járműből.

A napmodulokkal végzett kísérletei során biztosan észrevette, hogy ennek az energiatermelésnek hátránya van. A modellek megállnak, amint a fényforráson kívül vagy árnyékban vannak. Ezért fontos, hogy a modelleket erre az időszakra egy energiatároló eszközzel szereljük fel, amely napenergiával van feltöltve.

Tankolja az elektromos járművet - ehhez csatlakoztassa a napelemes töltőállomáshoz. Az arany kupakot a megfelelő fényenergia tölti fel. Ha ez fel van töltve (a LED világít), akkor csatlakoztassa az arany kupakot a napelemes motorhoz. Ha megnyomja a gombot, a jármű elhajt.

Goldcap

Az egyik ilyen energiatároló eszköz a készletben található aranysapka. Két darab aktív szénből áll, amelyeket csak egy vékony szigetelés választ el egymástól. A Goldcap-ot rendkívül nagy kapacitása jellemzi. Az Ön által használt kondenzátor kapacitása 10 F (Farads). Használhatja a Goldcap-ot, mint egy kis akkumulátort. Az előnye az akkumulátorral szemben az, hogy a Goldcap nagyon gyorsan tölthető, nem lehet túltölteni és nem lehet mélyen lemerülni.

12.Sorompó

Készítse el a sorompó modelljét az összeszerelési utasítások felhasználásával. Ebben a modellben egy sorompót kell kinyitni és bezárni a napenergia segítségével. A trükk itt az, hogy a motor nem mozog, ha mindkét szolármodul egyformán erősen világít. Ha letakar egy modult, a motor elindul és bezárja az akadályt. Ha elsötétíti a második modult, a korlát ismét kinyílik. Ily módon az oszlopváltó kapcsolót kicserélheti erre az áramkörre.

13.Napkövetés

Az anti-párhuzamos kapcsolat másik alkalmazása a szolárkövető modell. Ezt a modellt az összeszerelési utasítások alapján készítse el. Ez az egyszerű eszköz biztosítja, hogy a napelem modulok együtt mozogjanak a nappal, és igazodjanak a naphoz, mint egy iránytű. A két szolármodul találkozási pontja mindig a nap irányába mutat.

14.Ökoház

A következő feladatban összefogja az összes eddig ismert energiaforrást. Ahogy az Ökohaus kép mutatja, az ügyfél különféle megújuló energiaforrásokat használt. Modellünket (lásd a szerelési útmutatót) ökoháznak is nevezzük. Ez az energiatermelés csökkenti a fűtés és az áram költségeit

A modellbe épített LED az egyes energiafogyasztókat képviseli, mint például a fény, a televízió és még sok más.

Az elektromos alkatrészeket a szerelési útmutató szerint kösse be. Ennek az áramkörnek a hátránya, hogy ha nincs szél, a LED nem világít.

Az elektromos alkatrészeket a szerelési útmutató szerint kösse be. Ezzel az áramkörrel kompenzálja a két előző feladat hátrányait. Ha szél van (a mini gombot nem nyomják meg), a ház a szélenergiából merít áramot. A LED világítani kezd. Ugyanakkor a Goldcapot a naprendszer tölti fel. Ha nincs szél, megnyomja a mini gombot. A LED így a Goldcap révén napenergiával van ellátva.

Zöld energia + üzemanyagcellás készletek:

Az üzemanyagcella átalakítja az üzemanyag (pl. Hidrogén) kémiai energiáját elektromos árammá (áram). Az üzemanyag tehát nem energiatároló, hanem energiaátalakító.

Figyelem! Csak 10 év feletti gyermekek számára használható. Csak felnőtt szoros felügyelete mellett használható, akik megtették a kísérleti készletben leírt szükséges óvintézkedéseket. Használat előtt olvassa el az utasításokat, kövesse azokat, és tartsa őket be. A szülőknek szóló utasításokat tartalmaz, és ezeket be kell tartani. Tartsa meg a csomagolást és az utasításokat, mivel azok fontos információkat tartalmaznak. A kísérlet során hidrogén keletkezik. A hidrogén robbanékony keveréket képezhet a légköri oxigénnel. Ezért a kísérlet elvégzése előtt minden égőforrást el kell távolítani. További leírás az üzemanyagcellárólITT

15.Solar állomás, 16.Üzemanyagcellás jármű

Ön már létrehozott egy napelemes töltőállomást az OECO ENERGY-ben és üzembe helyezte. A következő modelleknél ez egy harmadik szolármodullal bővül. Ezeket a kapcsolási rajz szerint sorosan kötik össze, és így nagyobb feszültséget szolgáltatnak.

Minél tovább halad a jármű, annál több hidrogént fogyaszt. Amikor a jármű szorosan kanyarodik, a motor több energiát használ fel, mint amikor a jármű egyenesen halad. Ezért több hidrogént használnak, ha a jármű körben halad.

17.Három napelemes jármű

A szolármodulok párhuzamos és soros kapcsolása közötti különbség az, hogy a párhuzamos csatlakozással a feszültség ugyanaz marad, de több áram kerül leadásra, mint egy modullal. Soros bekötéskor az áram ugyanaz marad, de hozzáadódik a három szolármodul feszültsége. A kísérletekhez a soros kapcsolatot használja.

Készítse el a szolár jármű modelljét 3 szolár modullal (lásd a szerelési útmutatót). Mivel az Oeco Energy építőipari készlet csak két modult tartalmaz, az üzemanyagcellás készlet modulját is használja. A szolár járművel a következő kísérleteket hajthatja végre a szolár modulok soros összekapcsolására.

A soros kapcsolat miatt a modulok feszültségei összeadódnak. Így 3 modul kb. 3 V.

18.Továbbfejlesztett ökoház

Az Oeco Energy ökoházát kibővítik egy harmadik szolármodullal. Az Oeco Energy építési utasításai alapján építse meg a kibővített ökoházat.

19.Napelemes szivattyú üzemanyagcellával

A következő kísérletekhez állítsa be a szolár szivattyú modellt üzemanyagcellával (lásd az Oeco Energy szerelési útmutatóját). Az üzemanyagcella párhuzamosan van telepítve a szolármodulokkal. Ez azt jelenti, hogy a szolárszivattyú működésével egy időben töltődik fel. Minél több szolármodul van sorosan csatlakoztatva, annál nagyobb a motor feszültsége.

Jó szórakozást a készlethez, próbálja ki a többi készletet is…

zoeld.txt · Last modified: 2021/03/11 18:15 by denes