User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

basicbit

Basic: bit bővítőkártya

1. A bővítőkártya:

Funkció

Az alkatrészek kis mérete és ésszerű elrendezése. Számos elektronikus alkatrész található a fedélzeten: 3,5 mm-es audio csatlakozó, hangjelző (speaker), programozható RGBLed (intelligens!), fényellenállás stb. 20 tűs port csatlakozó, és 5 krokodilcsipeszes csatlakozási lehetőség Támogatja a I2C kommunikációt, és kompatibilis olyan érzékelőmodulokkal, mint például az ultrahang, infravörös, stb. Kompatibilis a LEGO építőelemekkel.

2.1 Zene lejátszása

Tanulási célok Szólaltassunk meg hangokat és akár játszunk le zenét. Az összefoglaló program az alábbiakban látható:

Megjegyzés: A jumper sapkát kell csatlakoztatni a P0 és FM, amint az alább látható. (ezeket csak akkor kell eltávolítani ha másra akarjuk használni 0, 1, 2 portokat)

Kísérleti jelenségek

Miután a programot sikeresen letöltötte a micro:bit képernyőjén megjelenik a szív mintája és egyszer lejátssza a “Boldog születésnapot” zenét. Ha újra kell kezdenie, nyomja meg a reset gombot a micro:bit hátoldalán.

Látható, hogy a kártya felől is táplálható, de a program letöltése csak a micro:bit felől!

2.2 Fotó-ellenállás

1. Tanulási célok A fotóellenállás (fényérzékelés) értékének beolvasása.

Megjegyzés: A jumper sapkát fel kell helyezni a P2 és PR tüskékre. Amint az alább látható.

Kísérleti jelenségek A program sikeres letöltése után a P2 pin analóg értéke megjelenik a micro:bit képernyőjén. Ha a környezet világos, akkor a micro:bit képernyőjén megjelenő érték kisebb lesz; különben az érték nagyobb lesz.

2.3 Control-RGB

1. Tanulási célok Ebben a leckében elsősorban az RGB-t ismerjük, és megtanuljuk, hogyan lehet az RGB-fény színét grafikus programozással szabályozni.

Megjegyzés: A jumper sapkát fel kell helyezni a P1 és LED tüskékre. Amint az alább látható.

Kísérleti jelenségek A program sikeres letöltése után a micro:bit Basic bővítőkártya RGB jelzőfénye pirosra vált. Természetesen a neopixel bővítmény utasításait használva bármilyen színnel és relációban létrehozhatunk különböző effektusokat.

2.4 Control-Servo

Tanulási célok Ebben a leckében elsősorban a szervó motor mozgatását ismerjük meg, csatlakoztathatunk bármilyen 180 fokos szervót. Programozási módszer: Először csatlakoznunk kell a micro: bit-et a számítógéphez USB-kábellel. Adjuk hozzá a Yahboom csomag: https://github.com/lzty634158/yahboom_mbi t _hu bővítményt

Telepítse a szervót

Az SG90 szervót csatlakoztatjuk a micro:bit basic bővítőkártya P6 interfészéhez , azaz a szervó narancssárga vezetékét csatlakoztatjuk a P6 tűhöz, a piros vezetéket a piros tűhöz (VCC), és a a barna huzal a fekete tűhöz (GND) csatlakozik. Amint az alább látható.

Kísérleti jelenségek Miután a program sikeresen letöltöttük, a szervó felveszi a kívánt poziciókat.

2.5. Válaszadó

Tanulási célok Ebben a munkamenetben eldöntjük, hogy ki a gyorsabb válaszadó A mintaprogram:

Megjegyzés:el kell távolítani a P0 és FM, P1 és LED, P2 és PR tüskék jumper sapkáit.:-(

Elő kell készítenie 4 krokodilcsipeszt. Az 1. számú krokodilcsipesz egyik vége kártya P0 interfészéhez, a másik vége pedig a fóliához van csatlakoztatva. A 2. számú krokodilcsipesz egyik vége a kártya P1 interfészéhez van csatlakoztatva, a másik vége pedig a fóliához. A 3. számú krokodilcsipesz egyik vége a kártya P2 interfészéhez, a másik vége pedig a fóliához van csatlakoztatva A 4. számú krokodilcsipesz egyik vége a kártya GND (föld) interfészéhez, a másik vége pedig a fóliához van csatlakoztatva. Amint az alább látható.

Kísérleti jelenségek Miután a program sikeresen letöltődött mosoly, majd a P0-ra indul és eldönti ki érintette meg először. Ha újra el kell indítania, nyomja meg a reset gombot a micro:bit tábla hátoldalán.

2.6 Születésnapi ajándékdoboz

Tanulási célok megtanulják, hogyan kell használni a bemeneti blokkot olvasni, és mi történik ha megérinti Program:

Megjegyzés: A jumper sapkát a P2 és PR tüskékről el kell távolítani.

A modell építése:

Kísérleti jelenségek A program sikeres letöltése után be kell zárnunk a dobozt, és a belső áramkört zárba kell tartanunk. Amikor kinyitjuk a fedelet, a micro:bit képernyőjén „szívet” jelenít meg , 1 másodperc múlva a hangszóró lejátssza a „Boldog születésnapot!” Ha újra el kell indítania , nyomja meg a reset gombot a micro: bit tábla hátoldalán.

2.7 Dobáld meg a micro:bitet

Tanulási célok Megtanuljuk, hogyan kell használni a bemeneti építőelemeket annak észlelésére, hogy a mikro: bitet a labda eltalálta.

Kísérleti jelenségek Ha a mikro:bitet eltalálja a labda, akkor a rezgés (rázás) miatt a micro:bit növeli a pontszám értékét, és a pontszám megjelenik a pontmátrixon.

További projektek: https://www.yahboom.net/study/Basic_bit 8-o

basicbit.txt · Last modified: 2020/04/14 17:36 by gyuri01