User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

senzorformicro

Sensor for micro:bit

Jellemzők

  • 3V-os és GND-csatlakozást (mindegy, hogy melyik oldalon, viszont a másik oldal újabb eszköz táplálását teszi lehetővé pl. hangszóró)
  • LED világít, ha csatlakoztattuk
  • Fordított polaritásvédelem (a LED nem világít, viszont az eszköz sem megy tönkre)
  • Mindhárom érzékelő analóg, és a P0, P1 és P2 aljzatokhoz csatlakoztatható krokodil csipesz segítségével.

Használata

Csatlakozás a mikro:bithez Csak azokat a szenzorokat kell csatlakoztatnod, amelyeket ténylegesen használsz, de akár az összes érzékelőt is csatlakoztathatod, az alábbiak szerint. Az alábbi kódok feltételezik, hogy a 0-as pólust használják a hangerő, az 1. pólus a hőmérséklet és a 2. pólus a fényerősség mérésére. Bármelyik érzékelőhöz bármilyen tüskét használhatunk, de ne felejtsük el módosítani a kódot, hogy megfeleljen a használt PIN-ek.

Hang

A Sensor for micro: bit egy mikrofont és egy előerősítőt használ a hangerősség méréséhez. A hangérzékelő kimenete analóg bemenethez van csatlakoztatva, ahol mintavételezésre kerül. A hangjel a 1,5V-os szinttől függ. Ha van hang, akkor az analóg mérések az 1,5V-os szint fölött és alatt oszthatják meg.

Nagyon kis elmozdulások (intervallum) érzékelhetőek ezért az 511-et kivonjuk az alábbi példákban szereplő értékekből. Egy példa arra, hogy az érzékelőtábla segítségével megjelenítsen egy sávszöveget a hangszint jelzésére. Ha a mikrofonba zajt hoznak, akkor a LED-ek táncolnak.

Hőmérséklet

Az érzékelőtábla egy termisztort (IC) használ a hőmérséklet mérésére. A tábla hőmérséklete egy olyan feszültség, amely a hőmérsékletet jelzi. Ezt a mikro: bit analóg bemenetével mérjük (pl. PIN1). A feszültségértékek tényleges hőmérsékletre történő átalakítására szolgáló számítások meglehetősen bonyolultak, ezért a kód példái itt csak a hőmérséklettel kapcsolatos durva elképzelést adják. A képlet kiolvasható a példa programból.

Ha ujjunkkal érintjük, viszonylag gyorsan reagál a hőmérséklet változásra.

Fény

A fényérzékelő fototranzisztort használ a fényszint méréséhez, és kimeneti feszültséget ad, ami a fényerő növelésével nő. Íme egy útmutató az olyan típusú fényszintre, amelyet az érzékelőtől eltérő körülmények között (0-1023) kaphat. Sötét 0-3 Gyengén megvilágított szoba 6-10 Belülről közvetlenül egy 10-50 fokos fény alatt A szabadban (unalmas nap) 100-200 A szabadban (napsütéses nap) 800 - 900 Annak ellenére, hogy a maximális analóg olvasási érték 1023, az érzékelő maximális olvasása 900 körül van.

Ezzel a határszámmal (100) egészen látványos eredmény érhető el.

Sok sikert kívánok az élmény gazdag projektek létrehozásához!

senzorformicro.txt · Last modified: 2019/02/28 14:37 by gyuri01