User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

motorok

DC motor= egyenáramú motor, villanymotor vezérlése micro:bittel:

A motor egyfajta eszköz, amely az elektromágneses indukció szerint a villamos energiát kinetikus energiává alakíthatja át. Sokféle motor létezik, kísérleteinkben mi csak a DC motorokat használjuk. Amikor egyenáramot táplálunk a motor két csatlakozó pontjára, akkor elfordul. Minél nagyobb a feszültség, annál gyorsabban forog. Általában a képen látható motorok 3-5 V feszültséggel működnek, de forgalmaznak 12-24 V… motorokat is.

Beszerezhetők pl. www.vigvari.hu

de régi nem használt elektromos játékok, számítástechnikai alkatrészek stb. szolgálhatnak forrásként.

Általában nem szerencsés közvetlenül a motor tengelyére kötni a hajtást, inkább áttéteken keresztül szokták megvalósítani (különböző fogaskerekek) ezek elnevezése áttételes motor.

Hogyan tudom eldönteni, hogy használható-e a motor?

- táplálom 3 V (2*ceruzaelem) majd 4,5 V esetleg 6 V, ha elfordul, működik, ha nem akkor nem a mi motorunk. Persze azt is észre vettük, hogy attól függően, hogy milyen sorrendben raktuk a vezetékeket (polaritás) változott a forgás iránya.

Hová csatlakoztassam?

Hát leginkább ne csatlakoztassuk, ill. léteznek (kis áram felvételű) motorok, amelyek megszólalnak a 3V és GND kivezetéseken (pl. solar motor), de általában a legtöbb fellelhető motor 5V-os és túl nagy az áramfelvétele.

Persze azért van megoldás, sőt akár több motort is vezérelhetek egyszerre. A meghajtó áram micro:bit IO portjain (PIN, ha már vezérelni szeretnék) túl gyengék ahhoz, hogy közvetlenül csatlakoztassuk a motort. Ezért tranzisztort vagy relét használunk.

Példa tranzisztoros vezérlésre:

(látható, hogy csak akkor fog áram folyni a VCC és a GND között, ha P0 kimeneten ezt megengedtem)

Nagy az öröm dolgozik a motor, de a feszültségtől függően (persze ehhez mindig társul az áramerősség) nagyon gyorsan pörög. Több megoldás is van a sebesség szabályozására, de mi szoftveresen szeretnénk megoldani.

Valódi megoldás, de túl körülményes lenne. Ezért használunk motor vezérlőmodulokat, amelyek a fenti elvet követik, de le egyszerűsített formában.

Általában a motorvezérlők 2 db motor használatát teszik lehetővé:

ennek részletes leírását lásd a Mic:Robi robot kit termék leírásában:

http://www.vigvari.hu/termeklap/robotika/komplett-robotok/microbi-bbc-microbit-vezerelt-oktato-robot-_256765

Összefoglalva:

DC motor (+/- áttétel) Áramot kap, forog, nem kap nem forog, nincs visszajelzés, hogy éppen hol tart, nem tudjuk megállapítani (külső eszköz nélkül), hogy milyen pozícióban állt meg, vagy épp mennyit fordult. Legegyszerűbb megoldás egy H-híd (motorvezérlő) amellyel be-ki tudjuk kapcsolni, illetve meg tudjuk határozni a forgás irányát. Ennek ellenére egy vásárolt vagy általunk kitalált robot alvázra szerelve kiváló (és olcsó) meghajtó erőforrás.

Mi a szervómotor? -általában egy egyenáramú (DC) motor, egy pár fogaskerék és egy abszolút pozíció érzékelő. Képes mozogni 00 -1800 tartományban, ill. tartományon belül tudjuk mozgatni, ill. pozícionálni. (használom: robotkar, rajzoló gép stb.)

Három vezeték csatlakozik a motorhoz:

föld, tápellátás, kért pozíció.

Mini 180 fokos szervo motor (SG 90) (legtöbbet használt, olcsó, de műanyag fogaskerék nem túl tartós)

Látható a jellemzők között, hogy ha valamit mozgatni is akarok vele, akkor legalább 5 V (külső) feszültséget kell használnom, egy lehetséges bekötése: Kész függvény van a használatára (egyszerű).

Speciális 360 fokos szervó 9g / 1.5kg / 0.12 sec

360 fokos robot szervó (egy papírdobozba szerelve 2 db szervó +kerék+ micro:bit + táp= robot)

A Robot szervó mindkét irányba teljesen körbe (360 fok) tud fordulni. A micro:bittel a szervó forgási irányát és sebességet szabályozzuk. Külön vásárolható hozzá kerék így robot autó meghajtómotornak is használhatjuk.

Kapcsolása megegyezik a 180 fokos szervóval, de a vezérlése az nem!

Nagyon korrekt fv. könyvtárat készítettek a Kitronikosok, érdemes használni.

Léptetőmotorok ( plotter, 3D nyomtató elengedhetetlen kellékei)

Mi a léptetőmotor? Egy sokpólusú speciális szinkronmotor, amelynek a tekercseire adott árammal bírhatjuk rá a motort, hogy lépjen egyet (néhány fokot) óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányba.

Típusai:

A négy kivezetésnél több kivezetésű (lehet 5, 6 vagy 8) motorok az unipoláris motorok. Ezeknek négy tekercse van. Vezérléséhez összesen négy kapcsolóelem kell. Általában kisebb nyomatékot tudnak leadni, mint a bipoláris motorok, viszont a 6 és 8 vezetékes unipoláris motorok vezérelhetők úgy is, mint a bipolárisok.

A négy kivezetésű motornak két tekercse van, ezek a bipoláris motorok. A vezérléséhez két teljes H-hídra (H-bridge) van szükség, ami legalább kétszer négy kapcsolóelemből (tranzisztor, FET, IGBT, stb.) plusz az ehhez tartozó vezérlésből áll. Szükség lehet árammérésre.

A bipoláris léptetőmotorokhoz olcsón kapható motorvezérlő modul amely kiválóan vezérelhető micro:bittel.

Egy léptetőmotor általában 1,8; 3,6 vagy 7,2 fokot mozdul egy lépéssel. Különféle trükkökkel a motor rábírható, hogy fél, negyed, nyolcad, stb. lépést tegyen meg. Léptetőmotorokat pontos pozícionálás esetén érdemes használni, mint például egy számítógép vezérlésű eszterga vagy maró (CNC), viszont mindenképpen szükség van hozzá (bonyolult) vezérlőelektronikára. pl. .micro:bit.

motorok.txt · Last modified: 2020/07/03 11:47 by hallgato02