User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

microbi

Mic:Robi (BBC micro:bit vezérelt) oktató robot

Bevezetés

Mic:Robi (BBC micro:bit vezérelt) oktató robot egy olcsó, könnyen összeállítható és kezelhető készségfejlesztő robot készlet. Erre a többféle programozási platform és a vezeték nélküli irányítás (bluetooth) is kitűnő lehetőséget nyújt. Gyártóként és hazai forgalmazóként teljes körű támogatást nyújtunk a robotok beüzemeléséhez, valamint a programozásához.


A csomag tartalma:

FIXME

 1. Robot alváz (könnyű összeszerelés és sok ráépítési pont)
 2. 2x Áttételes motor (1:48, a motorok táplálása: 3V~6V)
 3. Kerék, gumival (kerék méret 7cm x 7cm x 2,6 cm)
 4. 2x Rögzítő elem (motorokhoz)
 5. Csavarok a motor rögzítéséhez
 6. Univerzális görgő kerék és a rögzítéséhez távtartó és csavarok
 7. Elemtartó doboz, kapcsolóval (4 db AA ceruza elem)
 8. Kétoldalú ragasztó az elemtartó rögzítéséhez
 9. Motorvezérlő panel és a rögzítéséhez szükséges csavarok (4x M3-20)
 10. A motorvezérlő távtartója és a rögzítéshez csavar (2xM3-10)
 11. Neopixel 8-as LED sor és a rögzítéshez csavar (2xM3-10)

A robotika a gyermekek olyan szabadidős tevékenysége lehet, amely két izgalmas részből áll. Az első a robot megépítése, a második pedig, hogy életet adnak neki (célunk a programozás népszerűsítése).


A robot összeszerelése:

 • Egyszerű bekötés és összeszerelés, nincs szükség forrasztásra.
 • Nagy teherbírású mechanikus alkatrészeket tartalmaz
 • Könnyen használható elektronikus modulok.
 • Szükséged lesz egy csavarhúzóra és egy fogóra

1. Távolítsuk el a védőfóliát a plexi lemezekről

2. Helyezzük be 4 db (M3x20) csavart a motorvezérlő távtartójába

3.Rögzítsük a megadott helyre 2db (M3x10) csavar segítségével

4.Szereljük be a motorokat a rögzítő elem segítségével

5.Így néz ki a két motor szerelt állapotban

6. Csavarozzuk fel a távtartókat a görgőre

7. Rögzítsük a távtartókon keresztül a görgőt az alvázhoz

8. Helyezzük a motorvezérlőt a távtartóra és rögzítsük 4 db (M3 anya) csavarral

9. A neopixeles LED tartót is csavarozzuk fel 2db (M3x10) csavarral

10. A vezetékeket bújtassuk, majd dugjuk rá a tüskesorra (zöld P13-as, piros 3V, fekete GND)

11. A motorok kábeleit bújtassuk, majd csatlakoztassuk a megfelelő sorkapocshoz

12. Az elemtartó rögzítsük (kétoldalas ragasztó) vezetékeit bújtassuk, majd csatlakoztassuk a megfelelő sorkapocshoz

A micro:bit nem tartozék, vagy a szettel együtt, vagy külön be kell szerezni a továbbiakhoz!

Vetted az első akadályt, ügyes vagy!


A robot életre keltése, azaz programozása:

Feltételezzük, hogy a micro:bit programozásával kapcsolatosan alapszintű ismeretekkel rendelkezünk! (ha még nem a továbbiak elolvasása előtt tessék pótolni https://makecode.microbit.org/)

Mielőtt elmerülünk, a programozásban néhány dolgot át kell néznünk. A micro:bit egy programozható mikrovezérlő amely úgy tarthatja a kapcsolatot a valós világgal, hogy van 25 csatlakozási pontja amit PIN-nek nevezünk (lásd: https://www.microbit.co.uk/device/pins). Megkülönböztetjük az ún. nagy PIN-eket (0, 1, 2, 3V, GND) ezek a micro:bit alján viszonylag könnyen elérhetők (pl. krokodil csipesz), és van még 20 db kis PIN amely eléréséhez csatlakozóra van szükség. A PIN-ek segítségével tudunk digitális ki/be és analóg ki/be jeleket küldeni, ill. fogadni, ami nagymértékben megnöveli a bitvezérelt projekteket.

Motorvezérlő panel

A motorokat nem köthetjük közvetlenül a micro:bitre (mikrovezérlőre), azon oknál fogva, hogy a motoroknak nagy áramra van szüksége, amit a mikrokontrollerek nem tudnak leadni. A megoldás az, hogy egy motorvezérlő panelt használunk, ami a gyenge áramú vezérlőjeleket a motorokat meghajtó nagy áramú jelekké alakítja át. A lenti ábrából kiderül, hogy a motor vezérlésén túl, milyen egyéb szolgáltatásai vannak.

Tessék kipróbálni a következő eseményeket:

Szoftveresen szabályozhatjuk a PIN értékét (0 vagy 1). Ez digitális értelemben jelentheti azt is, hogy ki vagy bekapcsolom. Célszerű a teszteléshez valamivel alátámasztani a robotot, a kerekek ne érintkezzenek az asztallal.

Ha minden így történik, akkor nagyon ügyesek vagyunk!

Összefoglalva:

Jó lenne a mozgás sebességét befolyásolni, erre is van lehetőség.

Ennyi ismeret birtokában már lehet tervezni és kivitelezni komoly alkalmazásokat és pályákat! Persze még egy izgalmas dolog hátra van a neopixel LED sor, amit a P13-ra (3Vés GND) csatlakoztattunk. Tulajdonképpen csatlakoztathattuk volna máshova is, de hagyjuk meg más izgalmas kiegészítőknek pl. vonalkövető modul, akadály kikerülő, fény követő stb.

Ez betölt egy olyan blokkcsomagot, amely kompatibilis a LED-ekkel, így nagyon egyszerű programozni őket!

Ennyi információval már csodálatos alkalmazásokat lehet készíteni, oszd meg munkádat és élményeidet. Küldj képet, videó linket a következő címre: vigvari.gyorgy@vigvari.hu Vezérelhetjük robotunkat rádiós kapcsolaton keresztül is (egy másik micro:bit-et távirányítóként használva) erről részletesen írtam a http://www.vigvari.hu/termeklap/leirasok/bbc-microbit-vezetek-nelkuli-radios-kommunikacio_261575 pdf -ben. Ha GamePad-é alakítjuk a vezérlő (adó) micro:bitet akkor válik igazán izgalmassá az alkalmazás.

Vezérelhetjük robotunkat bluetooth kapcsolaton keresztül is pl. a telefonunkról, viszont így a neopixel utasításokat nem tudjuk majd használni. A bluetooth kapcsolódást egy másik dokumentum tartalmazza, amit a weblapon/leírások menüben fogunk elérni. További modulok illeszthetők a robothoz: vonalkövető, akadálykikerülő, robotkar stb. Végtelen bővítési lehetőségek (nagyon sok szabad tüske áll még rendelkezésre)!

Akadály kikerülő modul

Építsünk egy olyan autonóm robotot, amely akadály (ütközés) esetén elfordul (kikerüli az akadályt), vagy hátrafelé megy, és úgy fordul el. Ahhoz hogy ez megvalósítható legyen, először is érzékelnie az ütközést (akadályt). A szenzornak érzékelnie kell az akadályt, és olyan válaszjelet kell adnia, amit a robotvezérlő értelmezni tud. Amit használni fogunk az alábbi szenzor: Mikrokapcsoló ütközés érzékeléshez (ebből 2 db-ra lesz szükségünk, amit tartalmaz a csomag a megfelelő távtartóval és rögzítési lehetőséggel).

Szereljük fel a képen látható módon! Letudjuk kérdezni a kapcsolók (szenzorok) állapotát. Először teszteljük le, hogy mindent helyesen kötöttünk be.

Írjuk meg a programunkat természetesen itt is használhatjuk a neopixel világítást és a szabad tüskék még számos bővítési lehetőséget biztosítanak.

Vonalkövető modul:

Jó lenne egy autonóm robotot létrehozni, amely követi a padlón (asztalon, papíron stb.) lévő vonalat, amely egy fekete szigetelőszalag csík. Ahhoz hogy egyáltalán követni tudja a robot a vonalat, először is érzékelnie kell azt. A szenzornak érzékelnie kell a vonalat, és olyan válaszjelet kell adnia, amit a robotvezérlő értelmezni tud. A vonal érzékelése többféleképpen tehető meg és több szenzort ki is próbáltam. A választásom az alábbi eszközre esett:

Ehhez készítettünk egy csavarral rögzíthető keretet, így rögzíthető az alváz elejére és csatlakozó vezetékkel láttuk el. Hova kössük (csatlakoztassuk) a vezetékeket? A szenzornak szüksége van GND (föld), VCC ( 3V) és OUT ( itt küldi az olvasott értéket)

Láthatjuk, hogy az OUT jelek a P1 és P2 csatlakozóba futnak, itt lehet majd rákérdezni az értékre. Kérdezzük le a bal_szenzor értékét, ha világos a felület és kérdezzük le, ha sötét (fekete szalag néhány cm-re), majd végezzük el a jobb_szenzorral is, megállapítható a küszöb szám. Már csak el kell döntenünk, hogy mi történjen motor előre vagy állj. A várakozás értéke csak példa, biztosan kell majd változtatni. Ha elsőre nem követi a vonalat ne csüggedj nekem is sokadszorra jött össze! Ennyi információval már lehet boldogulni, oszd meg munkádat és élményeidet. Küldj képet, videó linket a következő címre: vigvari.gyorgy@vigvari.hu Ha bármivel kapcsolatban kérdésed merülne fel, fordulj hozzánk bizalommal, a mic:robi csapata készséggel áll rendelkezésedre!

microbi.txt · Last modified: 2019/02/26 13:54 by tamas