User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

nagyproject

Keyestudio 37 az 1-ben Kezdő csomag

Bevezetés


1. Projekt, LED villogtatása

Áttekintés

Egy LED villogtatása az egyik legalapvetőbb kísérlet. Ebben a példában nem a Micro:bit 5×5 LED mátrixát fogjuk működtetni, hanem egy egyszerű LED fényforrást kötünk a kártyára, és azt villogtatjuk meg. A kezdés előtt fontos megjegyezni, hogy a Micro:bit LEDjeit ki is kapcsoljuk. Az elkövetkezendő projektekben mindig ez lesz az első és legfontosabb lépésünk.

Komponens kártya bemutatása

Ez a vezérlő kártya egy nagyon egyszerű kivitelezést kapott, hogy vezetékekkel tudjunk különböző eszközöket csatlakoztatni a Micro:bit-hez. A kártyán szabályozható, hogy melyik oldalon találhatóak a 3,3V DC feszültséggel ellátott csatlakozók, és melyik oldalon az 5V DC. Amennyiben csak a Micro:bit a kártya energiaforrása, nincs lehetőségünk 5V-ra mivel a Micro:bit csak 3,3V-ot képes leadni.

Lehetőségünk van DC 7-9V áramellátásra, ez ajánlatos akkor, ha a Micro:bit-et és egyéb modulokat egyszerre akarunk használni, mivel így minden elem amit csatlakoztatunk, megfelelő feszültséghez tud jutni.

Csatlakozó modul

Ez a LED modul kezdéshez ideális, lehetővé teszik az alapok megismerését. A LED modulon található egy + egy - és egy S, mint Signal (Jel) csatlakozó.

Modul csatlakoztatása

Először helyezze be a Micro:bit-et az élcsatlakozóba, majd csatlakoztassa a LED modult az alábbi módon.

Programozás

Fontos: Amennyiben ezelőtt még soha nem programoztál a MakeCode felületen kérlek látogasd meg a kezdőknek szánt bemutatót.

Minden programkészítést egy fontos lépéssel kezdünk, a Micro:bit LED mátrixának kikapcsolásával.

 • Válasszuk ki a MakeCode felületén a “LED” majd alatta “more” fül és azon belül válasszuk a “LED engedélyezve <hamis>” blokkot tegyük az “indításkor” blokkba, ezzel kikapcsolva a Micro:bit LED mátrixát

 • Ezek után nyissuk le a “Haladó” menüpontot azon belül válasszuk a “Csatlakozó lábak” pontot és keressük meg a “digitális írás láb…” blokkot. Ezt helyezzük el az “állandóan” blokkba, majd tegyünk utána egy “szünet”-et aminek teszőleges értéket adunk meg (ez szabályozza a villogás sebességét), és ismételjük meg az alábbi módon. A második “digitális írás …” esetében a 0 helyett írjunk 1-est, hogy felkapcsoljuk az adott lábat.

 • Végül töltsük fel az elkészült projektet a Micro:bit-re és teszteljük.

2. Projekt, LED "légzés" effektus

Áttekintés

A légzés kísérlet nagyon hasonlít az előzőekben bemutatott LED villogtatásához, annyi különbséggel, hogy itt nem csak annyit adunk meg, hogy 0 vagy 1 legyen tehát égjen vagy ne égjen, hanem a fényerejét is szabályozni fogjuk. Ezzel létrehozva egy légzés effektust.

Modul csatlakoztatása

A modul csatlakoztatása teljes mértékben ugyan az mint az előző projektben. A változás a program kódjában lesz.

Programozás

 • Indításkor kapcsoljuk le a LED fényeket.
 • Helyezzünk el egy “allas/kapcsolo” változót, majd adjunk neki 0-as értéket.
 • Hozzunk létre egy “index” változót a pulzálás érdekében.

Első körben válasszuk ketté a programot. Első felében a "belélegzést" fogjuk bevinni: Az "Állandóan" futó blokkba helyezzünk el egy "Ha" függvényt, ami az előzőekben létrehozott "allas/kapcsolo" továbbiakban "kapcsolo" értékét vizsgálja. Tehát HA a "kapcsolo" megegyezik 0-val, akkor:

 • Írjuk a P0-s lábat analógként az “index” értékével.
 • Tartsunk 100 ezredmásodperc szünetet.
 • Növeljük az “index” értékét 50-nel.
 • És HA az “index” értéke megegyezik 1000-rel akkor a “kapcsolo” értékét változtassuk 1-re.

Második felében lesz a “kilégzés”: Abban az esetben HA a “kapcsolo” megegyezik 1-gyel akkor:

 • A P0-s lábat írjuk az index értékével.
 • Tartsunk 100 ezredmásodperc szünetet.
 • Csökkentjük az “index” értékét 50-nel.
 • És HA az “index” értéke megegyezik 0-val akkor a “kapcsolo” értékét változtassuk 0-ra.


3. Projekt, Zene lejátszása

Áttekintés

Ebben a projektben bemutatjuk, hogyan lehet zenét lejátszani egy “csipogón” keresztül Micro:bittel. Két kísérlet lesz bemutatva, az egyik, hogy a P0-ás lábon felváltva váltogatjuk a 0-1 értékeket, a másik a MakeCode beépített funkciója lesz amivel különböző hangokat tudunk megszólaltatni.

Fontos, hogy létezik aktív csipogó és passzív csipogó. A kettő közötti különbség az, hogy az aktív hangjelző beépített oszcilláló forrással rendelkezik, így elektromosság hatására hangot generál. Az ebben a modulban használt csipogó passzív csipogó . A passzív csipogónak nincs ilyen forrása, így a DC jellel nem képes sípolni. Ehelyett négyzethullámokat kell használnia, amelyek frekvenciája 2K és 5K között. A különböző frekvenciák különböző hangokat adnak.


Modul csatlakoztatása

Kattogó hang

Mivel mi most nem aktív csipogóval dolgozunk, ezért ha csak szimplán DC jellel látjuk el, akkor egy kattogó hangot fog adni, mivel a passzív csipogónak frekvenciát kell adni, így képes zenét is lejátszani.

 • Először mint minden projekt elején kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát. Amennyiben nem tudja, hogyan kell nézze meg az első projektet amiben ez is le van írva.
 • Válasszuk az “digitális írás láb…” blokkot majd állítsuk 0-ra, ezután szünet majd újra “digitális írás láb…” és állítsuk 1-re. Ezután ismét jöhet egy szünet.
 • Végül pedig töltsük fel a programot a Micro:bit-re

Ennek a kis programnak az eredménye, hogy a csipogónk egy kattogó hangot fog kiadni, az előzőekben megbeszéltek miatt, miszerint ez a modul nem képes áramból hangot előállítani, csakis frekvenciákból.

Dallam lejátszása

Ehhez használnunk kell a MakeCode egy másik funkcióját a “Zene” funkciót.

A “Zene” menüpontban, rengeteg lehetőségünk nyílik hangok megszólaltatására a csipogón keresztül. Egy egyszerű példa skálázáshoz.4. Projekt, RGB LED

Áttekintés

Ebben a projektben a Keyestudio RGB LED modult használjuk. Programunkban az RGB modult a Micro:bithez csatlakoztatjuk, majd analóg jellel ellátva beállítjuk a nekünk megfelelő színeket. Ezzel megtanulja, hogyan vezérelheti az RGB LED-et, először három színt (piros, zöld és kék), majd ezek keresztezésével bármilyen színt.

RGB LED Modul

Az RGB három additív alapszínből, piros, zöld és kék angol kezdőbetűiből származik. Ezek többnyire 2 változatban érhetők el: Common Anode vagy Common Cathode. A közös anód 5V-t használ a közös tűn, míg a közös katód a földhöz csatlakozik. A LED-ek három különböző színkibocsátó diódával rendelkeznek, amelyek kombinálhatók mindenféle szín létrehozásához. Ez az RGB LED-modul nagyon egyszerű a vezetékezéshez, melyet bármilyen eszközre csatlakoztathat.

Modul csatlakoztatása

Programozás

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.
 • Ezután “analóg írás láb…” blokkot húzzuk az “indítás P0,P1,P2-re állítsuk a kezdő értéket 1023-ra, ezzel azt érjük el, hogy egyik szín sem fog semmilyen formában világítani.

 • A színváltás elkezdéséhez, először analóg lábon P0-nak 0 értéket adunk ezzel felkapcsoljuk az első színt.
 • Majd szünet.
 • És lekapcsoljuk P0 lábat 1023 értéket adva neki.
 • És ezeket a lépéseket ismételjük meg P1 és P2 lábnál is az alábbi módon.

 • A végeredmény egy három színben villogó LED lesz.
 • Töltsük fel a programot és teszteljük.


5. Projekt, Gomb és LED

Áttekintés

Egy áramkör tervezésénél egy gomb, egy kapcsoló alapvető eleme a rendszernek. A Micro:bit-en két beépített gomb található, de azokon kívül még több is elhelyezhető a kártyán, így bővítve a lehetőségeket. Ebben a projektben egy gombbal fogunk vezérelni egy LED fényt. A LED fénnyel már találkoztunk az 1. Projektben ahol LED-et villogtattunk.

Nyomógomb modul

Egy egyszerű gombról van szó, amely képes kiadni 0-1 jelet. Ez nem tűnik soknak, azonban bármilyen elektronikus szerkezetet képes működtetni ezzel az egy funkciójával.

Modul csatlakoztatás

A modul csatlakoztatása most egy kicsit eltérő lesz az előzőekben bemutatottaktól, mivel most két modult fogunk a Micro:bit kártyára felhelyezni, egy gomb modult és egy LED modult.

A LED Modult a P0-ás pinre helyezzük, míg a gomb modult a P1-es pinre.

A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető.

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.
 • Másodszor adjuk meg a “digitális írás láb…” blokkal, hogy a P0-ás lábon 0 legyen az indításkori kimeneti jel.

 • Ezután válasszuk a “Feltétel” fület, majd húzzuk be a “ha <igaz> akkor különben” (felülről a második) blokkot az “állandóan” blokkba.
 • Következőnek válasszuk a “Bemenet” fület, és keressük meg a “a P0 láb lenyomva” funkciót és húzzuk bele a “ha <igaz> akkor…” <igaz> részébe, ezzel új feltételt adunk a HA függvényünknek.


 • Ha ezzel megvagyunk, adjuk meg feltétel után végrehajtandó parancsnak, hogy “digitális írás láb P0” és értéke legyen 1, tehát ha megnyomjuk a gombot kapcsoljon fel a LED.
 • A különben ágba tegyünk, hogy “digitális írás láb: P0” 0 értékkel, tehát ha nem nyomjuk a gombot akkor ne világítson.

 • Végül töltsük fel a fájlt a Micro:bit-re és teszteljük.

6. Projekt, Kapacitív érzékelő

Áttekintés

Az eddigiekben kapcsolóval, gombbal oldottuk meg egy LED vezérlését, azonban most egy kapacitív érintőérzékelővel fogjuk megtenni ugyan ezt.

Kapacitív érintésérzékelő

A modul egy érintésérzékelő IC-n alapul. Ez a modul lehetővé teszi a hagyományos nyomógombok helyettetítését. Kis energiafogyasztása és széles üzemi feszültsége van. Bekapcsolt állapotban a modulnak kb. 0,5 másodpercnyi idő kell adni, hogy felálljon az érzékelő, és minden funkció be legyen állítva, ilyenkor ne érintse meg a gombot, a kalibrálási ciklus körülbelül 4,0 másodperc. Alkalmazható a vízálló elektromos készülékekre, gombcsere stb.

Modul csatlakoztatása

A modul csatlakoztatása az előzőekben is használt lesz, mivel most is két modult fogunk a Micro:bit kártyára felhelyezni, egy kapacitív érintésérzékelőt és egy LED modult.

A LED Modult a P0-ás pinre helyezzük, míg az érzékelőt a P1-es pinre az alábbi módon.

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.
 • Másodszor adjuk meg a “digitális írás láb…” blokkal, hogy a P0-ás lábon 0 legyen az indításkori kimeneti jel.

 • Hozzunk be egy HA feltételt és adjuk meg új feltételként, hogy “digitális olvasás láb P1” egyenlő 1 akkor a “digitális írás láb P0” legyen 1, ezzel elérve, hogy ha hozzáérünk, vagy csak ujjunkat közel visszük az érzékelőhöz , akkor a LED felkapcsoljon.
 • Ezután kell nekünk egy különben ág, ha nincs semmi az érzékelőn akkor a LED ne világítson, tehát “digitális írás láb P0” legyen 0.

 • Végül töltsük fel a projektet és teszteljük.

7. Projekt, Fénykapu

Áttekintés

A mindennapi életben gyakran kell valamit számlálni vagy sebességet mérni. De mégis hogyan lehetne ezt könnyedén kivitelezni? A fénykapu, ez a modul képes arra, hogy jelezze, ha az érzékelői közé bármilyen test került, és ezáltal a fény nem tud szabadon áramolni a két érzékelő között.

Fotó-megszakító modul

A fénykapu egy olyan érzékelő, amely a fénykibocsátó és a fényvevő komponensekkel rendelkezik. Ezeket egymással szembe helyezi el,így képes érzékelni, hogy a fény útja megszakad, ha egy tárgy áthalad az érzékelőn. Ezért a fotó-megszakítók széles körben használatosak számos területen, mint a sebességmérés, a pozicionálás és a számlálás, a kis háztartási készülékek, az optikai határkapcsolók, az objektumfelismerés stb.

Modul csatlakoztatása

A modul csatlakoztatása az előzőekben is használt lesz, mivel most is két modult fogunk a Micro:bit kártyára felhelyezni, egy fénykaput és egy LED modult.

A LED Modult a P0-ás pinre helyezzük, míg a fénykapu modult a P1-es pinre.

A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető.

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.
 • Másodszor adjuk meg a “digitális írás láb…” blokkal, hogy a P0-ás lábon 0 legyen az indításkori kimeneti jel.

 • Hozzunk be egy HA feltételt és adjuk meg új feltételként, hogy “digitális olvasás láb P1” egyenlő 1 akkor a “digitális írás láb P0” legyen 1, ezzel elérve, hogy ha a fénykapu érzékelői közé kerül valami ami akadályozza a fény útját, akkor a LED felkapcsoljon.
 • Ezután kell nekünk egy különben ág, ha nincs semmi az érzékelők között akkor a LED ne világítson, tehát “digitális írás láb P0” legyen 0.

 • Végül töltsük fel a programot a Micro:bitre és teszteljük.


8. Projekt, Hall érzékelő

Áttekintés

Ebben a projektben megtanuljuk, hogy hogyan lehet használni a Hall mágnes érzékelőt.

Hall érzékelő

Az ebben az érzékelőben használt fő alkatrész A3144E. A hall érzékelő használható a mágneses tér érzékelésére, amely analóg jelet képes generálni. Érzékelheti a mágneses anyagokat egy 3 cm-es érzékelési tartományon belül. Ne feledje, hogy csak azt észleli, hogy létezik-e mágneses mező a közelben, de nem tudja észlelni a mágneses mező erősségét.

Modul csatlakoztatása

A modul csatlakoztatása az előzőekben is használt lesz, mivel most is két modult fogunk a Micro:bit kártyára felhelyezni, egy hall érzékelő szenzort és egy LED modult.

A LED Modult a P0-ás pinre helyezzük, míg a hall érzékelőt modult a P1-es pinre.

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.

 • Vegyünk egy HA függvényt amiben megvizsgáljuk a P1-ről bejövő analóg jelet. Amennyiben az a jel nagyobb mint 100 az érzékelő lekapcsolja a LED-et mivel fekete vagy sötét színt lát. Ha kisebb mint 100 akkor világos, vagy fehér színt lát és felkapcsolja a LED-et. Ezek az értékek csak 3,3V esetében érvényesek.

 • Töltsük fel a programot és teszteljük.


9. Projekt, Vonalkövető szenzor

Áttekintés

A DIY kísérletek során talán már találkozott intelligens autóval, amely egy fekete vonalat követett. Ezt egy vonalkövető szenzor segítségével lehet elérni. Ebben a projektben egy vonalkövető érzékelőt használunk, amely Micro:bittel kombinálva egy objektum vagy egy fekete vonal észlelésére szolgál.

Vonalkövető szenzor

?200 A vonalkövető szenzor valójában egy infravörös érzékelő, amely képes érzékelni egy fekete vonalat. Az érzékelőben használt komponens a TCRT5000 infravörös cső, működési elve az, hogy az infravörös fény különböző fényvisszaverő képességét használja a színre, majd a visszavert jel erősségét áramjelre konvertálja. Ha az érzékelő fekete vonalat észlel, az infravörös sugárzás nem kerül kibocsátásra, vagy az emittált sugárzás intenzitása nem elég erős, így az érzékelő jelkimenete magas szintet eredményez. Ellenkező esetben alacsony szintet ad. Ily módon megítélhetjük az érzékelt színt az érzékelő jelterminál magas vagy alacsony szintjével.

Modul csatlakoztatása

A modul csatlakoztatása az előzőekben is használt lesz, mivel most is két modult fogunk a Micro:bit kártyára felhelyezni, egy vonalkövertő szenzort és egy LED modult.

A LED Modult a P0-ás pinre helyezzük, míg a vonalkövető modult a P1-es pinre.

A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető.

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.

 • Vegyünk egy HA függvényt amiben megvizsgáljuk a P1-ről bejövő analóg jelet. Amennyiben az a jel nagyobb mint 100 az érzékelő lekapcsolja a LED-et mivel fekete vagy sötét színt lát. Ha kisebb mint 100 akkor világos, vagy fehér színt lát és felkapcsolja a LED-et. Ezek az értékek csak 3,3V esetében érvényesek.

 • Töltsük fel a programot és teszteljük.


10. Projekt, Akadály kikerülő

Áttekintés

A DIY kísérletek elvégzése során talán találkozott már intelligens autóval, amely automatikusan elkerüli az akadályt. Ennek eléréséhez, szükségünk van egy infravörös akadálykerülő modulra. Ebben a projektben egy olyan akadályérzékelőt használunk, amely kombinálva van a Micro:bittel, képes érzékelni egy előtte lévő tárgyat, és automatikusan elkerülni azt.

Akadály kikerülő modul

Az akadály kikerülő érzékelője valójában egy távolságmérő eszköz amin szabályozható akadály-elkerülő érzékelő. Infravörös érzékelőkkel rendelkezik. Az adó bizonyos frekvenciájú infravörös sugárzást bocsát ki. Ha az észlelési irányban egy akadályt “lát”(tükröző felület), az infravörös sugarak visszaverődnek, és fogadja azt. Ekkor a jelterminál alacsony szintet ad ki. Ha nem észlelhető akadály, a sugárzott infravörös sugár gyengül az eltelt távolsággal, és végül eltűnik, így a befogadó nem tudja fogadni, és az érzékelő jel vége magas szintet eredményez. Ebben az esetben eldöntheti, hogy van-e akadály, vagy sem. Az érzékelő potenciométer gombját elforgathatja az érzékelési távolság beállításához. Az effektív távolság 2-40 cm, a üzemi feszültség 3,3 V-5V.

Modul csatlakoztatása

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.

 • Vegyünk egy HA függvényt amiben megvizsgáljuk a P1-ről bejövő analóg jelet. Amennyiben az a jel nagyobb mint 100 az érzékelő lekapcsolja a LED-et mivel nem “lát” semmit. Ha kisebb mint 100 akkor érzékel egy objektumot maga előtt és felkapcsolja a LED-et. Ezek az értékek csak 5V esetében érvényesek.

 • Töltsük fel a programot és teszteljük.

11. Projekt, Mozgásérzékelő

Áttekintés

Eddig ilyen eszközöket talán csak filmekben láthatott. Egy mozgásérzékelő modulról van szó, ami infravörös érzékelők segítségével. Az emberi test bizonyos hullámhosszúságú infravörös sugárzást bocsát ki. Az érzékelőt a célpontok közelében helyezik el, hogy érzékeljék az emberi test által kibocsátott infravörös sugarakat. Ebben a projektben megtudhatja,hogy hogyan használhat egy PIR mozgásérzékelőt a Micro:bittel annak megállapítására, hogy van-e valaki a közelben.

Mozgásérzékelő modul

Ez a modul képes érzékelni egy mozgó személyt vagy állatot, ilyenkor a jel a magas szintet ad ki. Ha nincs észlelve, a kimenet alacsony szintű lesz. De ne feledje, hogy csak a mozgó emberi testet érzékeli, nem érzékeli a testet statikusan. És az észlelési távolság legfeljebb 3 m.

Modul csatlakoztatása

A modul csatlakoztatása az előzőekben is használt lesz, mivel most is két modult fogunk a Micro:bit kártyára felhelyezni, egy vonalkövertő szenzort és egy LED modult.

A LED Modult a P0-ás pinre helyezzük, míg a vonalkövető modult a P1-es pinre.

A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető.

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.
 • Másodszor adjuk meg a “digitális írás láb…” blokkal, hogy a P0-ás lábon 0 legyen az indításkori kimeneti jel.

 • Hozzunk be egy HA feltételt és adjuk meg új feltételként, hogy “digitális olvasás láb P1” egyenlő 1 akkor a “digitális írás láb P0” legyen 1, ezzel elérve, hogy ha a mozgásérzékelő “lát” valami mozgó testet, akkor a LED felkapcsoljon.
 • Ezután kell nekünk egy különben ág, ha nincs semmi az érzékelők látóterébe, akkor a LED ne világítson, tehát “digitális írás láb P0” legyen 0.

 • Végül töltsük fel és teszteljük a programot.

12. Projekt, Tűzjelző

Áttekintés

A mindennapi életben gyakran előfordul, hogy tűz keletkezik az elővigyázatosság hiánya miatt. Szóval hogyan lehet elkerülni ezt a helyzetet? Helyezzen el egy tűzérzékelőt és egy hangszórót azokon a helyeken, ahol könnyen keletkezhet tűz. Amikor a tűzérzékelő tüzet észlel, a hangszóró gyorsan riasztja az embereket. Tehát ebben a projektben megtudhatja, hogyan készítsen tűzjelző készüléket.

Tűzérzékelő modul

Ez a tűzérzékelő használható tűz vagy más fényforrások észlelésére alkalmas, amelyek hullámhosszúsága 760 nm ~ 1100 nm. Az észlelési szög körülbelül 60 °. Az érzékelő potenciométerét elforgatásával szabályozgató az érzékenysége. Ha úgy állítja a potmétert, hogy a rajt lévő LED a felgyúlás és lekapcsolás határán legyen akkor elérte a lehető legnagyobb érzékenységet.

Modul csatlakoztatása

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.

 • Hozzunk be egy HA feltételt és adjuk meg új feltételként, hogy “digitális olvasás láb P0” egyenlő 0 akkor a “digitális írás láb P7” legyen 1, ezzel elérve, hogy ha a tűzjelző érzékelői bekapcsolnak, akkor a csipogó felkapcsoljon.
 • Ezután kell nekünk egy különben ág, ha nem érzékel “tüzet” akkor a csipogó ne adjon hangot, tehát “digitális írás láb P7” legyen 0.

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük.

13. Projekt, Nyomás érzékelő

Áttekintés

A DIY alatt rendszerint 3D nyomtatót használunk. Ez a végállás kapcsoló elengedhetetlen a nyomtatáshoz, amely főként az információt adja meg arról, hogy a nyomtató XYZ tengelye eléri-e a határpontot. A Keyestudio nyomás érzékelője egy határkapcsoló, amely 3D-s nyomtatóhoz használható. Lényegében ugyanaz, mint a gombmodul. Amikor a nyomtató eléri a csúcsot a modul rugós lemezének lenyomásakor, a modul kimenete alacsony. Ha lazítja meg a rugós lemezt, a modul kimenetei magasak.

Nyomás érzékelő modul

A nyomás érzékelő szenozor egy elektronikus kapcsoló, amit analóg jellel kell vezérelni, mivel digitálisan pontatlan vagy egyáltalán nem használható.

Modul csatlakoztatása

A modul csatlakoztatása az előzőekben is használt lesz, mivel most is két modult fogunk a Micro:bit kártyára felhelyezni, egy nyomás érzékelő szenzort és egy csipogó (buzzer) modult.

A Csipogó Modult a P7-es pinre helyezzük, míg a nyomás érzékelő modult a P0-es pinre.

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.

 • Vegyünk egy HA függvényt amiben megvizsgáljuk a P0-ról bejövő analóg jelet. Amennyiben az a jel nagyobb mint 10 az érzékelő lekapcsolja a csipogót mivel nem nyomja semmi a gombot. Ha kisebb mint 10 akkor nyomja valami a gombot és a csipogó hangot ad.
 • Azért van szükség egy kapcsolónál analóg értékekre, mert ez egy nagyon finom kapcsoló amit az analóg értékekkel kell hangolni.

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük.

14. Projekt, Reed relé

Áttekintés

Ebben a projektben megtudhatja, hogyan kell használni a keyestudio reed relé modult a Micro:bittel a mágneses tér érzékeléséhez. A 13. projektben egy Hall mágneses érzékelőt használtunk fel annak megállapítására, hogy van-e mágneses mező a közelben. Tehát mi a különbség a hall mágneses érzékelő és a mágneses kapcsoló modul között? Az alábbiakban meg tudhatja ezt is.

Reed relé

 A keyestudio reed relé modul főként reed kapcsolóból áll. A a kapcsoló mechanikus mágneses kapcsoló, passzív eszköz. Működési elve az, hogy a mágneses tér mágnesesíti az érzékelőjét, hogy a kapcsolóhatás elérése érdekében be- és kikapcsolható legyen. Mivel azonban egy érintkező típusú kapcsoló, korlátozottan működik az élettartama, és a szállítás vagy a telepítés során könnyen megsérülhet.

A Hall mágneses érzékelő fő alkotóeleme az A3144E, amely egy elektronikus mágneses eszköz, aktív eszköz. A kimeneti forma pedig egy kapcsoló típusa. A mágneses mezőket és a Hall effektusokat használja az érintésmentes vezérléshez. Mivel a Hall elem maga egy chip, a munkaideje elméletileg korlátlan.

Modul csatlakoztatása

A modul csatlakoztatása az előzőekben is használt lesz, mivel most is két modult fogunk a Micro:bit kártyára felhelyezni, egy mágneses kapcsoló szenzort és egy LED modult.

A LED Modult a P0-ás pinre helyezzük, míg a mágneses kapcsoló modult a P1-es pinre.

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.

 • Vegyünk egy HA függvényt amiben megvizsgáljuk a P1-ről bejövő analóg jelet. Amennyiben az a jel nagyobb mint 100 az érzékelő lekapcsolja a LED-et mivel nem érzékel mágnest. Ha kisebb mint 100 akkor érzékel, és felkapcsolja a LED-et. Ezek az értékek csak 3,3V esetében érvényesek.

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük.

15. Projekt, Relé

Áttekintés

A mindennapi életben általában 220V AC-t használunk az elektromos berendezések meghajtásához. Néha az elektromos készülék vezérléséhez kapcsolókat használunk. Ha közvetlenül köt egy kapcsolót a 220V-os váltakozó áramú áramkörhöz,az veszélyes. Biztonsági szempontból erre a keyestudio egy relét tervezett a amely “magason” aktív. Ebben a projektben megtudhatja, hogyan használhatja a relé modult. (vegye figyelembe, hogy a vezetékezéshez az áramkörnél 3,3V-5V használunk nem 220V-os feszültséget)

Relé modul

Ez a modul kiváló minőségű 5V relé modul. A relé kimenet fénykibocsátó diódával történik, digitális IO-n keresztül vezérelhető. Használható a magas áramú vagy feszültségű világítás, elektromos és egyéb eszközök vezérlésére. Ha magas feszültséget biztosít az S végére, akkor a relé működik, azaz általában nyitott, normál esetben zárva van. Ha alacsony feszültséget biztosít az S végére, a relé ki van kapcsolva. Ily módon a 220V-os váltakozó áramú áramkört csatlakoztatjuk, biztonságosabb és kényelmesebb az 5V-os feszültségvezérlésen keresztül.

Modul csatlakoztatása

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.

 • Adjunk egy “digitális írás láb P7” modult az állandóan blokkhoz aminek értéke 1 majd szünet
 • Majd adjunk még egy “digitális írás láb P7” legyen 0 majd szünet
 • Ezzel azt érjük el, hogy a relé fel le fog kapcsolódni, és a LED villogni fog

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük

16. Projekt, LCD kijelző

Áttekintés

Az életünk során kijelzőkkel rengeteg munka megkönnyíthető, mivel egy visszajelzést kaphatunk a munka folyamatáról. Például egy hőmérséklet-modult és egy kijelzőt használhat hőmérséklet-tesztelő készítéséhez, vagy lehet ultrahangos modult és kijelzőt egy távolságmérő készülék létrehozásához.A következőkben megtanulják, hogyan kell irányítani az 1602-es LCD-kijelzőt a „keyestudio” és a szám karaktereivel.

LCD kijelző modul

Ez a modul egy LCD 16×2 kijelző, amely önálló projektek létrehozásához hasznos.Modul csatlakoztatása

Programozás

 • Először kattintsunk a Haladó menüpontra, majd a Kiterjesztés pontra

 • Ekkor megjelenik nekünk egy új menüpont oldalt, amivel az LCD kijelző különböző beállításait kezelhetjük.

 • Elsőként az “indításkor” blokkba helyezzünk el az alább látható blokkokat.
 • 1. Blokkal megadjuk, hogy mi egy 0x27 azaz 2×16 os kijelzőt fogunk használni
 • 2. Blokkal kiíratunk egy szöveget és megmondjuk, hogy X és Y értelemben hol helyezkedjen el
 • 3. Blokkal a szöveg kontrasztját maximumra állítjuk így látható lesz a szöveg
 • 4. Blokkal a kijelző háttér világítását kapcsoljuk fel
 • 5. Blokkal egy szam nevű változó értékét 0-ra állítjuk

 • Ezután, jöhet az “állandóan” blokk
 • 1. Blokkal kiíratunk egy számot ami a szam nevű változó lesz X és Y értékekre
 • 2. Blokkal a szöveget ismét láthatóvá tesszük, hiszen módosítottuk az eredetit
 • 3. Blokkal a háttérvilágítást kapcsoljuk be újra, mivel módosítottuk az indításkori szöveget
 • 4. Blokkal a szam értékét növeljük, így egy számlálót készítva
 • 5. Blokkal egy másodpercnyi szünetet adunk, hogy a számláló másodpercenként változzon

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük


17. Projekt, Ultrahangos érzékelő

Áttekintés

Az ultrahangos érzékelő minden olyan projekthez kiváló, amely távolságmérést igényel, vagy akadályok kikerüléséhez. Ebben a projektben megtudhatja, hogyan kell használni az ultrahangos modult az előtte lévő tárgyak észleléséhez.

Ultrahangos érzékelő modul

Ez a HC-SR04 ultrahangos detektormodul 2-450 cm-es érintés nélküli mérési távolságot biztosít, és ennek távolsága 3 mm. Tartalmaz egy ultrahangos adó, vevő és vezérlő áramkört.

Az ultrahangos modul az ultrahang hullámokat a trigger jel után adja ki. Amikor az ultrahang hullámok egy objektummal találkoznak, és visszaverődnek, a modul visszhangjelzést ad, így meghatározhatja az objektum távolságát a trigger jel és a visszhangjel közötti időeltolódástól.

Modul csatlakoztatása

 • Elsőként az ultrahangos modult csatlakoztassuk az alábbi módon, figyelve a lábkiosztásra

 • Ezután tegyük fel az LCD kijelzőt is a kártyára az alábbi módon

Programozás

 • Elsőként adjuk hozzá a Sonar modult a MakeCode felülethez, és az LCD modult. Ha nem tudja, az LCD modult hogyan kellene, tekerjen vissza az LCD modul leírásához.

 • Az indításkor blokkba fixáljuk, hogy mekkora a kijelzőnk 0x27.

 • Az állandóan blokkba elsőként letöröljük az LCD kijelzőt, ez azért fontos
 • Ezután létrehozunk egy szam nevű változót és az újonnan behozott Sonar modul segítségével megadjuk, hogy szam legyen a sonár olvasott értékei
 • Ezután kiíratjuk az LCD kijelzőre a szam változót, az előzőekben megismert módon
 • Végül adunk neki egy kis szünetet ezzel elérve hogy a kijelző ne villogjon megállás nélkül.

 • Ha végeztünk töltsük fel a programot és teszteljük.

18. Projekt, Fényerősség érzékelő

Áttekintés

Látható, hogy az érzékelők a mindennapi életünkben mindenhol vannak. Néhány nyilvános utcai lámpa automatikusan lekapcsol a nap folyamán, és automatikusan fel éjszaka. Valójában ezek a fények olyan fényérzékeny elemet használnak, amely meg tudja mérni a külső fény fényerejét. Este, amikor a külső fényerő csökken, az utcai fény automatikusan bekapcsolásra kerül. A nappal folyamán, az utcai fény automatikusan kikapcsol.

Fényerősség érzékelő

A fototranzisztor vagy a fényfüggő ellenállás (LDR) egy fotocella fény vezérelt változó ellenállás. A fototranzisztor ellenállása a fény intenzitása következtében változik. Ha a beeső fényintenzitás magas, az ellenállás csökken; ha a beeső fényintenzitás alacsony, az ellenállás növekszik. Ez a keyestudio fényérzékelő egy félvezető, integrált fototranzisztorral , könnyen kezelhető és nagyon kényelmes a vezetékek számára. Magas érzékenységű, gyors reagálású, spektrális jellemzőkkel és R-értékű konzisztenciával rendelkezik. Alkalmazható fényérzékelő áramkörökben, intelligens kapcsoló kialakításban és világos és sötét által aktivált kapcsolási áramkörökben.

Modul csatlakoztatása

 • Első lépésként tegyük fel a fényérzékelő modult az alábbi módon

 • Második lépésként helyezzük fel az LCD kijelzőt is

Programozás

 • Az indításkor blokkba fixáljuk, hogy mekkora a kijelzőnk 0x27.

 • Először is letöröljük a kijelzőnket, hogy ne keveredjünk bele ha a számok egybefolynának.
 • Ezután számként kiíratjuk az analóg lábon olvasott értéket, tehát a fényerősséget
 • Majd megadjuk, hogy a szöveg látszódjon és a háttér világítást felkapcsoljuk
 • Utolsóként egy szünetet alkalmazunk, hogy a folyamatos frissítéses képtörlés ne legyen zavaró.

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük

19. Projekt, Hangérzékelő

Áttekintés

Ha egy folyosón sétálunk, hogy hangot generálunk, ezáltal a folyosó fényei automatikusan felgyulladnak, majd ha semmi nem csap zajt, a lámpák kikapcsolnak. Hogyan? Valójában a világító áramkör belsejében egy hangérzékelőt telepítettünk. Ha hangot észlel, a fény felkapcsol, majd kicsivel később pedig a fény kikapcsol. Ebben a leckében egy analóg hangérzékelőt csatlakoztatunk a Micro:bit P0 lábához, majd a külső hangot a P0 analóg értékének leolvasásával észleljük. Minél nagyobb a külső hang, annál nagyobb az analóg érték.

Hangérzékelő modul

Ezt az analóg hangérzékelő modult általában a környezeti hang észlelésére használják. Használhatjuk interaktív munkákhoz, például hang alapú kapcsolóhoz.Modul csatlakoztatása

 • Először csatlakoztassuk a hangérzékelő modult a kártyára

 • Majd csatlakoztassuk, az LCD modult is

Programozás

 • Először is meg kell határoznunk a kijelzőnk méretét ahogy azt az előzőekben is tettük 0x27-es méretben

 • Először is letöröljük a kijelzőnket, hogy ne keveredjünk bele ha a számok egybefolynának.
 • Ezután számként kiíratjuk az analóg lábon olvasott értéket, tehát a hangerősséget
 • Majd megadjuk, hogy a szöveg látszódjon és a háttér világítást felkapcsoljuk
 • Utolsóként egy szünetet alkalmazunk, hogy a folyamatos frissítéses képtörlés ne legyen zavaró.

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük

20. Projekt, Analóg Hőmérő

Áttekintés

Ebben a projektben egy másik fontos dolgot fogunk vizsgálni a környezetben, a hőmérsékletet. Megtanulhatja, hogyan használjon analóg hőmérséklet-érzékelőt aktuális hőmérséklet analóg értékének megjelenítéséhez LCD kijelzőn.

Hőmérő modul

Ez az analóg hőmérséklet-modul egy termisztoron alapul, amelynek ellenállása a hőmérséklet változásától függ. A környező hőmérséklet változásokat valós időben érzékelheti. Az áramköri összeköttetésen keresztül alakítsa át az ellenállás változásokat feszültségváltozásokká. Valójában a micro:bit analóg értéke programozással kiszámítható hőmérséklet-értékre. Ez az érzékelő kényelmes és hatékony, széles körben alkalmazható az otthoni riasztórendszerben, a kertészkedésben és más eszközökben.

Modul csatlakoztatása

 • Elsőként csatlakoztassuk az analóg hőmérő modult

 • Ezután az LCD kijelzőt, hogy kapjunk visszajelzést a hőmérő értékeiről

Programozás

 • Először is meg kell határoznunk a kijelzőnk méretét ahogy azt az előzőekben is tettük 0x27-es méretben

 • Először is letöröljük a kijelzőnket, hogy ne keveredjünk bele ha a számok egybefolynának.
 • Ezután számként kiíratjuk az analóg lábon olvasott értéket, ez az érték a hőmérséklet analóg formában
 • Majd megadjuk, hogy a szöveg látszódjon és a háttér világítást felkapcsoljuk
 • Utolsóként egy szünetet alkalmazunk, hogy a folyamatos frissítéses képtörlés ne legyen zavaró.

 • Végül töltsük fel a projektet és teszteljük

21. Projekt, Potenciométer

Áttekintés

Ebben a kísérletben egy analóg potenciométerrel szabályozzuk egy LED fény erősségét. Ahogy a potmétert állítani fogjuk látni fogjuk ahogy a LED egyre erősebben világít vagy épp egyre gyengébben.

Potenciométer modul

Ez a modul egy analóg forgásérzékelő potenciométeren alapul. Valójában változó ellenállást használ. A potenciométer forgatásakor a változó eszköz ellenállását megváltoztatja.


Modul csatlakoztatása

 • Első lépésben csatlakoztassuk a potenciométert, a Micro:bit kártyánkhoz, az alábbi módon, csak a + és - vezetéket csatlakoztatjuk a kártya + és - csatlakozásaihoz

 • Ezután a potenciométer S lábát kössük a LED fényforrás + lábára

 • Végül a LED - lábát kössük a kártya egyik - lábára, majd a LED S lábár kössük a kártyán egy + lábhoz

Használat

A kapcsolás használata nem igényel különböző programozást, ha rendesen kötöttük össze a vezetékeket, azonnal látható az eredmény.


22. Projekt, Alkoholszint mérő

Áttekintés

A következő projektben, egy alkoholszint mérőt fogunk használni, annak érdekében, hogy megmondjuk egy ember fogyasztott-e alkoholt avagy sem.

Alkoholszint mérő modul

Ez az MQ3 analóg érzékelő alkalmas az alkohol kimutatására. Légzőelemző készülékben használható. Jó szelektivitással rendelkezik, mert nagyobb érzékenységgel rendelkezik az alkohollal és alacsonyabb érzékenységgel a benzinnel szemben. Az érzékenység az érzékelő potenciométerének elforgatásával állítható be. Két jelcsapja van, analóg A0 és digitális D0. Minél nagyobb az alkohol koncentrációja, annál nagyobb az A0 érték. Amikor mind az alkohol koncentrációja, mind az A0 érték elér egy bizonyos értéket, a D0 alacsony szintről magas szintre változik, amelyet potenciométerrel lehet szabályozni.

Modul csatlakoztatása

 • Első lépésként tegyük fel a fényérzékelő modult az alábbi módon

 • Második lépésként helyezzük fel az LCD kijelzőt is

Programozás

 • Az indításkor blokkba fixáljuk, hogy mekkora a kijelzőnk 0x27.

 • Először is letöröljük a kijelzőnket, hogy ne keveredjünk bele ha a számok egybefolynának.
 • Ezután számként kiíratjuk az analóg lábon olvasott értéket, hogy mennyi alkohol található a levegőben 0-1023 érték között
 • Majd megadjuk, hogy a szöveg látszódjon és a háttér világítást felkapcsoljuk
 • Utolsóként egy szünetet alkalmazunk, hogy a folyamatos frissítéses képtörlés ne legyen zavaró.

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük

23. Projekt, Gázérzékelő

Áttekintés

A valóságban gyakran előfordulnak gázszivárgási események. Ha mérgező vagy gyúlékony és robbanásveszélyes gáz kerül a levegőbe, az az emberek egészségére ártalmas lehet. Ezért emberek különböző érzékelőket fejlesztettek ki a levegőben lévő különböző gázok felderítésére, amelyek időben riasztást adhatnak a szivárgó gázról.

Gázérzékelő modul

Ez az analóg gázérzékelő a levegőben lévő éghető gázok, például a cseppfolyósított gáz, a propán, a hidrogén gáz stb. kimutatására szolgál. Ez egy alacsony költségű érzékelő, amely különböző alkalmazásokhoz alkalmas. Nagy érzékenységgel és gyors reagálással rendelkezik. Az érzékenység az érzékelő potenciométerének elforgatásával állítható be. A Keyestudio analóg gázérzékelőnek két jelkivezetése van, az A0 analóg port és a D0 digitális port. Minél nagyobb az éghető gáz koncentrációja, annál nagyobb az A0 érték. Amikor az éghető gázkoncentráció és az A0 egy bizonyos értéket ér el, a D0 alacsony szintről magas szintre változik, amelyet potenciométerrel lehet szabályozni.

Figyelem az érzékelőnek a tökéletes működés érdekében 5V-al lássuk el és várjuk meg míg felmelegszik

Modul csatlakoztatása

 • Elsőként csatlakoztassuk a gáz érzékelő modult az alábbi módon

 • Ezután csatlakoztassuk, az LCD kijelzőt is, hogy kapjunk visszajelzést az érzékelőnktől

Programozás

 • Először is meg kell határoznunk a kijelzőnk méretét ahogy azt az előzőekben is tettük 0x27-es méretben

 • Először is letöröljük a kijelzőnket, hogy ne keveredjünk bele ha a számok egybefolynának.
 • Ezután számként kiíratjuk az analóg lábon olvasott értéket, tehát a gáz érzékelőnek változását
 • Majd megadjuk, hogy a szöveg látszódjon és a háttér világítást felkapcsoljuk
 • Utolsóként egy szünetet alkalmazunk, hogy a folyamatos frissítéses képtörlés ne legyen zavaró.

 • Végül töltsük fel a projektet és teszteljük

24. Projekt, Hőmérő V2

Áttekintés

Egy korábbi projektben csak a hőmérséklet analóg értékét kapjuk az aktuális környezetben. Most egy LM35 lineáris hőmérséklet-érzékelőt használunk a környezeti hőmérséklet érzékelésére. Ahol annak átszámításakor kapja meg az aktuális környezeti hőmérséklet egyedi értékét.

Hőrmérő modul

Alapja egy félvezető LM35 hőmérséklet-érzékelő. Használható a környezeti hőmérséklet érzékelésére. Ez az érzékelő funkcionális tartományt biztosít a 0 és 100 Celsius fok között. Az érzékenység 10 mV / Celsius fok. A kimeneti feszültség arányos a hőmérséklettel. A jel kimeneti feszültsége és a Celsius skála között lineáris kapcsolat van. A képlet a következő: 0 ℃, 0V kimenet; minden 1 ℃-os növekedés esetén a kimeneti feszültség 10 mV-ra emelkedik.

Modul csatlakoztatása

 • Elsőként csatlakoztassuk, a hőmérő modult a kártyához

 • Másodszor kössük rá, az LCD kijelzőt, hogy láthassuk a hőmérsékleti értéket

Programozás

 • Először is meg kell határoznunk a kijelzőnk méretét ahogy azt az előzőekben is tettük 0x27-es méretben

 • Ezután az állnadoan blokkba egy képlet segítségével számoljuk ki, és egyből írassuk is ki az LCD kijelzőre a mért hőmérsékletet az alábbi módon.

 • Ha sikerült töltsük fel a programot és teszteljük.

25. Projekt, Fényérzékelő V2

Áttekintés

Ez a lecke egy kicsit hasonlít a fotocellás megvilágítási teszthez. De ezúttal egy másik fényérzékelőt használunk, amelynek érzékenysége jobb, mint egy fotocella. Megtanulhatod, hogyan használhatod a TEMT6000 érzékelőt a környezeti fény érzékeléséhez.

Fényérzékelő modul

Ez a TEMT6000 fényérzékelő főként egy nagy látású fényérzékeny fény (NPN típusú) triódából áll. Az apró fényváltozásokat rögzítheti, és körülbelül 100-szorosára nagyíthatja, amit a mikrokontroller könnyen felismer az AD konverzióhoz. A látható fény megvilágítására adott válasz hasonló az emberi szeméhez, így megítélheti a környezeti fény intenzitását. De vegye figyelembe, hogy nem reagál jól az IR(infravörös) vagy az UV fényre. Ez az érzékelő baráti interakciós alkalmazásokhoz használható.

Modul csatlakoztatása

 • Először a fényérzékelő modult csatlakoztassuk a kártyára az alábbi módon.

 • Ezután az LCD kijelzőt, hogy kapjunk visszajelzést a fény intenzitásáról analóg érték formájában

Programozás

 • Először is meg kell határoznunk a kijelzőnk méretét ahogy azt az előzőekben is tettük 0x27-es méretben

 • Először is letöröljük a kijelzőnket, hogy ne keveredjünk bele ha a számok egybefolynának.
 • Ezután számként kiíratjuk az analóg lábon olvasott értéket, tehát az adott fényviszony értékeit
 • Majd megadjuk, hogy a szöveg látszódjon és a háttér világítást felkapcsoljuk
 • Utolsóként egy szünetet alkalmazunk, hogy a folyamatos frissítéses képtörlés ne legyen zavaró.

 • Végül töltsük fel a projektet és teszteljük

26. Projekt, Talajnedvesség mérő

Áttekintés

Az életben néha elfelejtjük megöntözni szeretett növényünket, erre megoldás lehet egy talajnedvesség érzékelő. Ezzel készíthetünk olyan rendszert, amely lehetővé teszi egy gép számára, hogy automatikusan öntözze a növények talaját. Ebben a projektben megtudhatja, hogyan használhatja a talajérzékelőt növényi talaj nedvességének észleléséhez. Minél nagyobb a páratartalom, annál nagyobb az analóg érték.

Talajnedvesség mérő modul

Ez az egyszerű talajérzékelő ideális a növények talajának nedvességének kimutatására. Ha a talaj nem rendelkezik vízzel, az érzékelő által kibocsátott analóg érték csökken, ellenkező esetben ez megnő.

Modul csatlakoztatása

 • Elsőként csatlakoztassuk a talajnedvesség mérőt a Micro:bit kártyájára

 • Ezután csatlakoztassuk az LCD kijelzőt, annak érdekében, hogy visszajelzést kapjunk a mért értékekről

Programozás

* Először is meg kell határoznunk a kijelzőnk méretét ahogy azt az előzőekben is tettük 0x27-es méretben

 • Először is letöröljük a kijelzőnket, hogy ne keveredjünk bele ha a számok egybefolynának.
 • Ezután számként kiíratjuk az analóg lábon olvasott értéket, tehát a talaj nedvességének analóg értékét
 • Majd megadjuk, hogy a szöveg látszódjon és a háttér világítást felkapcsoljuk
 • Utolsóként egy szünetet alkalmazunk, hogy a folyamatos frissítéses képtörlés ne legyen zavaró.

 • Végül töltsük fel a projektet és teszteljük

27. Projekt, Vízszint érzékelő

Áttekintés

Amikor erős eső esik, a folyó vízszintje vagy a víztározó hirtelen emelkedni fog. Bizonyos vízszint elérésekor a biztonsági veszély megoldásához szükség van egy árvíznyílásra. Azonban hogyan lehet felismerni hogy a vízszint már veszélyes szint felé közeledik? Nagyon egyszerű, használjon vízszint-érzékelőt. Ebben a kísérletben egy vízérzékelőt és egy hangjelző modult használunk az üveg vízszintjének észlelésére, ha a szint felett van, a hangjelzőnek riasztást kell tennie.

Vízszint érzékelő modul

A vízérzékelő egy könnyen használható, hordozható és költséghatékony, a vízszint és a vízcseppek azonosítására alkalmas érzékelő. Ezzel a kisebb érzékelővel mérheti a vízcseppek vagy a vízmennyiség térfogatát a párhuzamos vonalak nyomai alapján.Modul csatlakoztatása

Programozás

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.

 • Egy ha függvénnyel ellenőrizzük, hogy a vízérzékelő modulon van-e víz, olyan módon hogy analóg lábon leolvassuk az értékét, amennyiben 400 felett van, az érzékelőn víz található, és így a csipogónak 1-es jelet adunk, hogy jelezze számunkra az eseményt.
 • Ellenkező esetben nincs, rajt vagy minimális a víz mennyisége, így nem jelez semmit.

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük

28. Projekt, Ultraibolya érzékelő

Áttekintés

Ebben a projektben megtudhatja, hogyan kell használni az ultraibolya érzékelőt az ultraibolya fény érzékelésére.

Ultraibolya érzékelő modul

Ez az érzékelő főként a GUVA-S12SD-t tartalmazza, amelyet az intelligens hordható eszköz ultraibolya indexének, például az óráknak, az okostelefonoknak és az UV-indexű kültéri eszközöknek a mérésére alkalmaznak. Az ultraibolya sugárzással végzett fertőtlenítés szempontjából az ultraibolya fény intenzitásának monitorozására vagy UV-láng-detektorként használható.

Modul csatlakoztatása

 • Elsőként csatlakoztassuk az ultraibolya érzékelőt a kártyára az alábbi módon

 • Majd csatlakoztassuk az LCD kijelzőt is a kártyára

Programozás

* Először is meg kell határoznunk a kijelzőnk méretét ahogy azt az előzőekben is tettük 0x27-es méretben

 • Először is letöröljük a kijelzőnket, hogy ne keveredjünk bele ha a számok egybefolynának.
 • Ezután számként kiíratjuk az analóg lábon olvasott értéket, ezzel elérve, hogy az ultraibolya értékeket lássuk az LCD kijelzőn
 • Majd megadjuk, hogy a szöveg látszódjon és a háttér világítást felkapcsoljuk
 • Utolsóként egy szünetet alkalmazunk, hogy a folyamatos frissítéses képtörlés ne legyen zavaró.

 • Végül töltsük fel a projektet és teszteljük

29. Projekt, Gőzérzékelő

Áttekintés

Életünket mindenhol levegő veszi körül. A levegő sok összetevőt tartalmaz, amelyek közül néhány hasznos, néhány káros, amelyek közül néhány jelentős hatást gyakorol az emberi szervezetre, és amelyek némelyike enyhe hatást gyakorol az emberi testre.

Gőzérzékelő modul

A gőzérzékelő egy analóg érzékelő, amely egyszerű esővíz-érzékelő kicsit tovább gondolva. Ha az érzékelő érzékelési területén lévő nedvesség emelkedik, a jel végének kimeneti feszültsége nő.

Modul csatlakoztatása

 • Elsőként csatlakoztassuk az érzékelőt a kártyához az alábbi módon

 • Ezután az LCD kijelzőt csatlakoztassuk, hogy kapjunk egy értéket az érzékelő analóg jeleiről

Programozás

 • Először is meg kell határoznunk a kijelzőnk méretét ahogy azt az előzőekben is tettük 0x27-es méretben

 • Először is letöröljük a kijelzőnket, hogy ne keveredjünk bele ha a számok egybefolynának.
 • Ezután számként kiíratjuk az analóg lábon olvasott értéket, tehát a gőz érzékelőnek változását
 • Majd megadjuk, hogy a szöveg látszódjon és a háttér világítást felkapcsoljuk
 • Utolsóként egy szünetet alkalmazunk, hogy a folyamatos frissítéses képtörlés ne legyen zavaró.

 • Végül töltsük fel a projektet és teszteljük

30. Projekt, Nyomásérzékelő

Áttekintés

A korábbi projektek során különféle érzékelők által felismert különféle külső információkat (például hőmérséklet, fény, hang, gáz stb.) tanulmányoztunk. Most használjuk a keyestudio nyomásérzékelőt a külső nyomás észleléséhez.

Nyomásérzékelő modul

Ez az érzékelő a rugalmas nano nyomásra érzékeny anyagot ultra-vékony tartalmaz filmbevonattal elzárva. Vízálló és nyomásérzékeny. Amikor az érzékelő érzékeli a külső nyomást, az érzékelő ellenállása megváltozik. Ezután az áramkörön keresztül az ellenállás változásokat a feszültségváltozásokká alakíthatjuk, majd a jel végére továbbítjuk. Ily módon a nyomásváltozások feltételeit a jelváltozások észlelésével kaphatjuk meg.

Modul csatlakoztatása

 • Elsőként csatlakoztassuk a nyomásérzékelő modult, a Micro:bit kártyára

 • Ezután csatlakoztassuk az LCD kijelzőt, annak érdekében, hogy analóg értékeket kapjunk a nyomás adatokból

Programozás

* Először is meg kell határoznunk a kijelzőnk méretét ahogy azt az előzőekben is tettük 0x27-es méretben

 • Először is letöröljük a kijelzőnket, hogy ne keveredjünk bele ha a számok egybefolynának.
 • Ezután számként kiíratjuk az analóg lábon olvasott értéket, tehát a nyomás erősségének analóg értékeit
 • Majd megadjuk, hogy a szöveg látszódjon és a háttér világítást felkapcsoljuk
 • Utolsóként egy szünetet alkalmazunk, hogy a folyamatos frissítéses képtörlés ne legyen zavaró.

 • Végül töltsük fel a projektet és teszteljük

31. Projekt, Rezgésérzékelő

Áttekintés

Ebben a projektben megtanulhatja, hogyan használhat egy rezgésérzékelőt, a környezet apróbb neszeinek észleléséhez.

Rezgésérzékelő modul

Ez az érzékelő főként egy 801S érzékelő elemen alapul. A belső szerkezet egy fémgolyó, amely egy speciális rugóhoz van rögzítve, a másik pedig egy másik pólus. Miután a rezgés eléri a bizonyos amplitúdót, a két pólus csatlakozik.

Modul csatlakoztatása

 • Elsőként csatlakoztassuk, a rezgés érzékelőt, a kártyára

 • Ezután csatlakoztassuk az LCD kijelzőt, hogy visszajelzést kapjunk az érzékelő értékeiből

Programozás

 • Először is meg kell határoznunk a kijelzőnk méretét ahogy azt az előzőekben is tettük 0x27-es méretben

 • Először is letöröljük a kijelzőnket, hogy ne keveredjünk bele ha a számok egybefolynának.
 • Ezután számként kiíratjuk az analóg lábon olvasott értéket, vagyis a rezgés mértékét
 • Majd megadjuk, hogy a szöveg látszódjon és a háttér világítást felkapcsoljuk
 • Utolsóként egy szünetet alkalmazunk, hogy a folyamatos frissítéses képtörlés ne legyen zavaró.

 • Végül töltsük fel a projektet és teszteljük

32. Projekt, Joystick

Áttekintés

Bizonyos DIY projekteknél lehetőségünk akad joystick modult használatára, például egy játék esetében. Ebben a leckében megtudhatja, hogyan irányíthatja a joystick modult.

Joystick modul

Sok interaktív projektnek szüksége lehet joystickra. Ez a modul megfizethető megoldást kínál, könnyen használható. A joystick modulon 3 jelinterfész van, amely szimulálhatja a háromdimenziós teret. Az X és Y jelcsapok a tér X és Y tengelyét szimulálják. Csatlakoztassa őket a mikrokontroller analóg bemenetéhez. Az analóg bemeneti értékek vezérlésével egy objektum koordinátáját az X- vagy Y-tengelyen vezérelheti. Egy másik Z jel (a modulon B jelzéssel) szimulálja a tér Z-tengelyét.

Modul csatlakoztatása

 • Elsőként csatlakoztassuk a joystick modult az alábbi kép szerint

 • Ezután csatlakoztassuk az LCD modult, hogy meg tudjuk állapítani a joystick analóg értékeit

Programozás

 • Először is meg kell határoznunk a kijelzőnk méretét ahogy azt az előzőekben is tettük 0x27-es méretben

 • Elsőként analóg láb 0 vagyis Y tengelyt íratjuk ki a kijelző bal felső sarkába
 • Másodjára X tengelyt a képernyő bal alsó sarkába
 • Harmadszor Digitális olvasással a B tengelyt a képernyő jobb felső sarkába
 • Ezek után a szöveget láthatóvá tesszük, majd az LCD háttér világítását bekapcsoljuk
 • Csinálunk egy képernyő törlést, annak érdekében, hogy folyton friss értékeket kapjunk
 • Majd egy szünet amivel elérjük, hogy a képernyő ne villogjon hanem bizonyos időközönként frissüljön

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük

33. Projekt, Szervó motor

Áttekintés

Azoknak a DIY intelligens autóknak, amelyek képesek akadályokat elkerülni, szükségük van egy szervóra, amely az ultrahangos modult balra és jobbra tudja forgatni, hogy az autó elkerülje az akadályokat. Ha más szerverek használatával szabályozzuk a szervo forgását, akkor egy bizonyos frekvenciát és egy bizonyos szélességet kell beállítanunk a szervó szög vezérléséhez. Ha Micro:bit alaplapot használ a szervo szögének irányításához, akkor csak a fejlesztési környezetben kell beállítanunk a vezérlési szöget. A megfelelő impulzust automatikusan a fejlesztési környezetben állítja be a szervo forgatás vezérléséhez. Ebben a projektben megtudhatja, hogyan irányíthatja a mikro szervót 0 ° és 90 ° között

Szervó motor modul

A szervónak három interfésze van, amelyeket barna, piros és narancssárga vezeték mutat (a különböző márkák eltérő színűek lehetnek). A barna vonal a GND, a piros az 5V-os, a narancssárga a jelzáróhoz (PWM-jel). A szervo forgási szögét a PWM (Pulse-Width Modulation) jel működési ciklusának szabályozása szabályozza. A PWM jel standard ciklusa 20 ms (50 Hz), és az impulzusszélesség 1ms-1.5ms között van. Az impulzusszélesség megfelel a forgási szögnek (0 ° -90 °).

Modul csatlakoztatása

Programozás

 • Először adjuk meg, hogy a szervó álljon be 0 fokra
 • Szünet
 • Majd a szervó forduljon át teljesen 180 fokra
 • Majd ismét szünet

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük

34. Projekt, Közlekedési lámpa

Áttekintés

A kereszteződésnél sétálva láthatjuk a közlekedési lámpa parancsát a gyalogosok és a járművek rendezett mozgásában. Szóval hogyan vezérelhető a közlekedési lámpa működése? Ebben a projektben egy forgalmi lámpamodult csatlakoztatunk az micro:bit kártyájához, amivel megtanulhatja, hogyan szimulálhatja a közlekedési lámpák működését.

Közlekedési lámpa modul

Amikor tanulni kezdi a Micro:bit használatát és hozzá ezt a modult, akkor általában három külön LED-et használhat (piros, zöld és sárga), hogy szimulálja a közlekedési lámpa villogását. Ilyen módon több vezetékes kapcsolatra lehet szükség. Ezt a forgalmi lámpamodult kifejezetten a vezetékek számára kényelmes kialakításra tervezzük. Három LED-et (piros, zöld és sárga) tartalmazott a modulon.

Modul csatlakoztatása

Programozás

A már megszokott MakeCode felületet használjuk a programunk elkészítésére.

 • Először kapcsoljuk ki a Micro:bit LED mátrixát a szokott módon, amennyiben nem tudja hogy kell, görgessen vissza az első projekthez ahol ez a lépés is részletesen megtalálható.

 • Elsőként “digitális írás láb P0” blokkal felkapcsoljuk a piros lámpát azaz 1-es lesz
 • Ezután szünetet adunk neki
 • Majd felkapcsoljuk a sárgát is az előző módon csak az a P1-es lábbal
 • Szünet
 • Majd kapcsoljuk le a piros és sárga LED-eket és kapcsoljuk fel a P2 lévő zöld LED-et
 • Ismét szünet
 • Majd a zöldet lekapcsoljuk és a sárgát fel
 • Szünet
 • Majd a sárgát is lekapcsoljuk, és mivel újra kezdi az egészet felkapcsol a piros

 • Végül töltsük fel a programot és teszteljük.

35. Projekt, 3W LED

Áttekintés

Ebben a projektben egyesítjük a 1-es és a 2-as projektet. Megtanulod, hogyan vezérelheted a LED-et a modulon, kétszer villogva, majd kétszer lélegezz, körkörös. Ezúttal 3W LED modult használunk, amely nagy fényerejű és megvilágításként használható.

3W LED modul

Ez a LED-modul nagy fényerejű, mert a lámpa gyöngyök 3w. Ezt a modult Arduino vagy más projektekhez is alkalmazhatja, ideális Robot vagy keresési és mentési alkalmazásokhoz. Például az intelligens robotok használhatják ezt a modult a megvilágítás céljára. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a LED-fény nem érhet közvetlenül az emberi szem számára.

Modul csatlakoztatása

Programozás


nagyproject.txt · Last modified: 2019/03/18 13:45 by tamas