User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

indito

INDÍTÓ KÉSZLET A MICROBITHEZ:

3 modell építhető belőle:

- Jelzőlámpa

- Kézszárító

- Sorompó

Az építési készlet tartalmazza:

- micro: bit iO F5 adaptertábla - XS motor - 2 db led-et - foto tranzisztor - 2 db nyomógombot

A micro:bit-et a csomag nem tartalmazza ! A modellek működéséhez szükséges: 9V-os elem, vagy egy 9V/1A-es DC adapter (a csomag nem tartalmazza)

Modulokból építheted meg a vezérelni kívánt modelleket. Ehhez még egy vezérlőegység is kell, jelen esetben a micro:bit.

Az adapterkártya 8 kimenettel és 6 bemenettel rendelkezik.

A micro:bit egy kisméretű programozható számítógép. Található rajta Led-mátrix kijelző, két gomb, fényérzékelő, Bluetooth, gyorsulásmérő és iránytű. Ha összecsatlakoztattuk a micro:bitet és a Micro:bit IO F5 vezérlővel fontos, hogy kapjon tápellátást is. Ezt egy 9 v-os elemmel tudjuk megoldani (nem tartalmazza a készlet). A makecode program segítségével néhány kattintás után megírhatod saját programodat és vezérelheted az általad épített modellt.

Előkészítés:

Mielőtt neki látnánk az összeszerelésnek, foglalkozzunk egy kicsit a micro:bit-tel. Ha rendeltünk a készlethez, vagy külön már van, akkor vegyük elő. Majd számítógépünkkel egy USB kábellel kössük össze. Az előlapon egy piros X-et kell, hogy mutasson. Indítsd el a böngészőt a számítógépen, és nyisd meg a program készítő oldalt az alábbi címen.

https://makecode.microbit.org

Egy ilyen kezelő felületet kell, hogy kapjunk:

Itt ha rákattintunk, az “Új Projekt”-re akkor megnyílik a szerkesztő felület. Most teszteljük le, hogy megvan-e a kapcsolat a program és a micro:bit között. Fent jobb oldalon a “Microsoft” mellett van egy ikon, ha rá kattintunk beállíthatjuk a nyelvet magyarra.

Kattints az “Alapok”-ra, ahol minden parancs meg fog jelenni középen blokk alakú formában.

Első lépésünknél, húzd át a ledek bekapcsolása blokkot a jobb oldali üres részre, ahol az indításkor és az állandóan blokk van. Amelyik led-re rákattintasz, az fog világítani a teszt alatt. Mondjuk csinálj egy “+” jelet, majd kattints a “Letöltés” gombra, hogy áttöltődjön a a program a micro:bitre. A letöltés helyének válaszd a micro:bitet. A lementett fájl típusa mindig maradjon HEX fájl. Mentéskor a micro:bit-en a LED-ek kialszanak, és a hátulján levő sárga led villogni kezd. Ez jelzi, hogy áttöltődött a program. Ezután ha minden sikerült, megjelenik a plusz jel a kijelzőn.

Szerkesztés:

A szimuláció sávban a micro:bit alatt talál több ikont: 1. A legelső a lejátszás/leállítás 2. Újrakezdés 3. Lassítás 4. Némítás 5. Teljes képernyős mód

Ha elkészültél a projekt-el mentsd el mindig a Mentés gombra kattintva. Ha visszamegyünk a Főoldalra, ahol nem az “Új Projektre” kattintunk, hanem a “Saját projektjeim”-re akkor az eddigi elmentett munkáidat fogod megtalálni.

Középen találhatjuk a Blokkokat, vagy parancsokat. A makecode úgy van megtervezve, hogy az összes parancsot funkciók szerint blokkokba rendezzük. A bal oldalon található egy példa a „Led” blokkra.

Most már úgy gondolom, elkezdhetjük összeépíteni az első modellt.

KÖZLEKEDÉSI LÁMPA:

Többféle jelzőlámpa/ közlekedési lámpa létezik, az útmutató által összeépített lámpa egy gyalogos közlekedési lámpa. Alaphelyzetben pirosan világít, ha oda ér a gyalogos és megnyomja a gombot a lámpa zöldre vált.

Három elemet mutatnék be:

Nyomógomb:Ha megnyomod a piros gombot, a műanyag házon belül összekapcsolódik az 1-es és 3-mas csatlakozó. Ezzel egy időben megszakad a kapcsolat az 1-es és a 2 -es csatlakozó között. Tehát azt jelenti, hogy a gomb kapcsolóként használható.

Ledek:Ha elektromos áram halad át rajta a megfelelő irányban, fényt bocsájt ki.

Kupakok:Ledre fel-le pattintható, többféle színű lehet, a jelzőlámpa esetében piros és zöld.

De kezdünk is bele, tehát az összeépítés után, indítsuk el a makecode szerkesztőt. Ahhoz, hogy az összes parancs elérhető legyen kattints a “haladó” gombra a teljes lista kinyitásához. Akkor kezdjük is az első feladatot:

Az első feladatban a micro:bit “A” gomb benyomásával indul. Használd a “Bemenet” blokkból amikor “a … gomb lenyomva” parancsot. Húzd át a parancsot az egérrel a program képernyőre. Amikor az “A” gomb benyomásra kerül, gyulladjon ki a piros led(13-as lábon). “Csatlakozó lábak” blokkból a “digitális írás, láb…érték:…” parancsot húzzuk be a meglévő blokkunkba. A láb-at P0-ról P13-ra és az értéket 0-ról 1-re állítsuk.

Kész a program , a szimuláción ki tudod próbálni. Majd ha rátöltöd a programot és elindítod, akkor az “A” gomb lenyomására a piros led felgyullad. De itt még nincsen vége, mert örökké nem éghet a piros led, kellene hogy zölden is világítson. Ha zavar az “induláskor, állandóan” blokkok kitörölheted, mert nem fogjuk használni.(jobb egér gomb, blokk törlése)

A következő programhoz, az “ amikor a … láb elengedve” parancsra van szükség. Ezt a “bemenet” alatt a “more” gombra kattintva találod. Írd át a P0-át P1-re. Most a szünet parancs következik. Megtalálod az “Alapok” blokk-ban. 2000 ezredmásodpercet megadva, 2másodpercre áll az érték. Helyezd el az előző (láb elengedve) parancs közepébe.

Lássuk, mi történik. A P1-en levő gomb benyomásával, a piros lámpa kialszik és kigyullad a zöld. A piros a 13-as lábon van, a zöld a 12-esen.A parancs: “digitális írás, láb:… érték:…” 13-as (piros) legyen 0, 12-es pedig 1. Ezeket húzzuk a szünet parancs alá. Ha egy parancsra többször is szükség van, használhatod a másolat készítése opciót a parancsra jobb egérgombbal kattintva.

Próbáld ki újra a szimulációt. Kattints az “A” gombra. A 13-mas láb piros an jelez. Ezután kattints az 1-es lábra. Ezután a 13-as láb (piros lámpa) kialszik és jelez a 12-es láb (zöld). Most állítsuk be, hogy 5 másodpercig világítson a zöld lámpa. Válaszd ismét a szünet parancsot, és állítsd be 5000ms-ra. A “digitális írás, láb:… érték:…” parancsot használva, állítsd át a 13-as lábat 1-re, a 12-t pedig 0-ra. Teszteld le újból a programot. Ha minden működik, töltsd át a micro:bit-re, és próbáld ki a kész modellen is.

Most jöhet a feladat második része: 5 másodperc után a zöld lámpa villantson 3-szor. A villogási idő 1 másodperc legyen, majd váltson át pirosra.

Válaszd az “ismétlés … alkalommal” parancsot a “Ciklusok” blokkból. Húzd be a szünet parancs közepébe, és állítsd be az ismétlés értékét 3-ra. Állíts be 1 másodperc szünetet. Ezután válaszd a “digitális írás, láb:… érték:…” parancsot (12-es láb 0-ás érték), majd ismét 1mp szünet után legyen a 12-es lábon 1-es érték. Ezután megint 1mp szünet. Készen is van a második része a feladatnak. Mentsd le a projektet egy fájlba a számítógépre.

KÉZSZÁRÍTÓ

Ritka, hogy otthoni háztartásban van ilyen, inkább nyilvános helyeken, iskolai, éttermi mosdókban. Falra szerelt állapotában elektromos fúvókákon fújja ki a forró levegőt, hogy a kéz megszáradjon. Újabb típusainál már nem is kell gombot megnyomni, hanem érzékeli a kezet és elindul.

Itt fogom használni a foto tranzisztort: a motort: Ha el takarom a fény útját akkor a kézszárító működésbe lép. Fontos: Olyan helyen próbáljuk, ami nem túl fényes, nem túl sötét szoba, helyiség, mert akkor nem megfelelően fog működni. Ha sikerült az útmutató alapján összeépíteni, akkor a megszokott módon indítsuk el a makecode programot.

A szerkesztőben használd az „induláskor” blokkot. Ehhez adjuk a “Csatlakozó lábak” blokkból a “digitális írás, láb … érték…” parancsot. A motor a 15-ös (pozitív) és a 16-os (negatív) lábhoz csatlakozik. Ezért a 16-os érték legyen: 0. A LED a 8-as lábra csatlakozik. Ahhoz, hogy mindig világítson az “induláskor” blokkhoz kell adni.

A program további részéhez az “állandóan” blokk szükséges. A fototranzisztor miatt át kell konvertálni vagy ki kell olvasni azt az értéket, amelyet a digitális értékről analóg értékre ad. Mielőtt folytatnánk, meg kell, hogy magyarázzam, hogy mit jelent ez a két fogalom, analóg és digitális.

A digitális érték csak kétféle lehet, 1 vagy 0, más néven igen vagy nem. Egy példa, ha világít a lámpa az az 1-es, ha nem akkor 0-ás.

Analóg érték-nél számtalan lehetőség áll fenn, például ha meg szeretnénk határozni egy bizonyos hőmérsékleti tartományt, vagy be kell kapcsolni a ventilátormotort, ha a kültéri hőmérséklet 20 és 24 fok között van.

Először is használjuk a “digitális írás, láb:… érték:…” parancsot P1-es lábbal, mivel ide kötöttük a fototranzisztort. A “Csatlakozó lábak” blokkban, megtaláljuk az „analóg olvasás, láb:…“ parancsot.Húzzuk a p1-es lábbal, 0-ás értékkel az előző parancsra. Most szükség van egy parancsra, amely felteszi a kérdést: „Ha egy esemény igaz, akkor az 1. műveletet végre kell hajtani. Ha nem, (egyébként), akkor a 2. lépést végre kell hajtani”. Használd a “Feltételek” blokknál, a “Ha … akkor különben … ” parancsot. Már megírtam korábban az egész programot, és rájöttem, hogy a fényvezető cella 500-as analóg értékén vált át. Ezt az értéket kell lekérdezni a programban. A parancs a „Feltételek” blokk alatt található: „… <…“ . Húzd az előző parancs „ha“ utáni rombuszba. Legyen a < utáni érték 500. Tedd a „ha“ parancs bal oldali értékére az “analóg olvasás, láb:…” parancsot, a P1 lábbal.

Ezután a ” digitális írás, láb, érték“ parancs a 15-ös lábbal, 1-es értékkel, majd ugyanez a parancs mégegyszer a “különben” után 0-ás értékkel. Kész is van a feladat. Mentsd el és teszteld le.

SOROMPÓ

Nem csak vasúti átjáróknál találkozhatunk sorompóval, hanem egy-egy parkolóhelynél is. De mi ennél a modellnél a parkolóházi sorompót építhetjük, illetve vezérelhetjük. A modell felépítéshez használd az útmutatót, figyelj a vezetékek helyes bekötésére, illetve, hogy az elem mindig legyen feltöltve, mert ha nincs feltöltve, nem megfelelően működhet az épített modell és a motor roncsolódásához vezethet.

Itt megint a fény útja kap szerepet, úgyhogy megint felhívnám a megvilágításra a figyelmet, a ne túl világos, ne túl sötét helyiségben levő tesztelésre. Ebben a példában az fogjuk illusztrálni, hogy egy jármű áthajt a fénykapun és megszakítja a fényáramot, a sorompónak 1 másodperc múlva kell kinyílnia. 5 másodpercig nyitva kell hagyni, majd újra bezárni.

Kezdjük az “induláskor” blokkal. Azért, hogy később a program megfelelően működjön, először be kell illeszteni a „LED engedélyezve” parancsot a „Led”/ „… more” blokkból. A program elindításához a „P16” és „P15” motor csatlakozásait „0” -ra kell állítani. Csatlakoztasd a LED-et a fénykapuhoz, a “13”-as lábon. Ennek a program elindítása után világítania kell. Helyezd el a parancsot, és módosítsd annak a tulajdonságait.

A program fő része ismét a „állandóan” paranccsal kezdődik. Ismételd meg a kézszárító programját. Ebben a programban lekérdezzük a fénykaput, és meghatározzuk a foto tranzisztor értékét. Ezt a parancs-sorozatot is használhatod a sorompóhoz. Csakúgy, mint a kézszárítónál, húzd a szükséges parancsot a programba. A foto tranzisztor a „1-es láb” -hoz csatlakozik, akárcsak a sorompó. Ennek megfelelően változtasd meg az értéket.

A következő parancs a „Feltételek” blokkból származó „ha … akkor” parancs. Húzd a lekérdezés parancsát az „igaz” rombuszba. Változtassa meg az értéket a „<” után 500-ra. Ha a fénykapu értéke kevesebb, mint 500, akkor a sorompónak nyitva kell lennie. Ehhez illeszd be kétszer a „digitális írás,láb…” a „különben” jelzéshez. Az első parancsot változtasd meg „P16” -ra és „1-re”, a második parancsot pedig „P15” -re és „0-ra”.

A program elindításakor a sorompó felnyílik, vagy a motor elindul. Addig kell működnie, amíg a „3-mas láb” kapcsoló bezáródik. Ehhez szükség van a „amíg… ismételd” parancsra a „Ciklusok” blokkból. Húzd az utolsó parancs alá. Cseréld ki az „igaz” rombuszt egy lekérdezésre a „Ciklusok” blokkból. Add meg első változóként a „digitális olvasás, láb …” parancsot. Változtasd meg a láb hozzárendelését “P+-ra”. Az üres program szakaszba, tegyél be egy „szünet (ezredmp)” parancsot 100-as értékkel az „Alapok” blokkból

Teszteld az részprogramot. Ha a fénykapu jelez, akkor a sorompó felnyílik, aktiválja a kapcsolót és leáll. A feladatban az a teendő, hogy gondoskodjunk arról, hogy amikor a fénykapu jelez, a sorompó 1 másodperc múlva felnyíljon. Add hozzá ezt a parancsot a megfelelő helyre, és változtasd meg a várakozási időt 1 másodpercre. A feladat azt is megköveteli, hogy a sorompó 5 másodperc múlva ismét bezáródjon. Ehhez ismét add hozzá a „szünet (ezredmp)” parancsot. Ezután a motornak a másik irányba kell fordulnia, amíg a „0-ás láb” gomb megnyomására nem kerül sor.

Egyszerűen másold a szükséges parancsokat a program első részéből. Változtasd meg a „P16” értékét „0” -ra, a „P15” értékét pedig „1” -re. Változtasd meg a gomb értékét „P3” -ról „P0”-ra. Annak érdekében, hogy a sorompó zárva maradjon, meg kell változtatni az utolsó parancsot „P16” -ról „P15” -re.

Teszteld le a teljes programot. Ha megszakítod a fénykapu jelét, akkor a sorompó felnyílik, bekapcsolja a kapcsolót és leáll. A sorompó egy meghatározott várakozási idő után ismét bezáródik.

Figyelem!

Összeépítés mindig az útmutató alapján. Vezetékek helyes sorrendje, összekötés és csatlakozás. Elem(ek) töltöttsége, figyeljünk rá!

indito.txt · Last modified: 2020/04/20 09:22 by denes