User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

bbcmikrobit

BBC Micro:Bit


Mik a piros fények a kártya elején?

A piros fények LED-ek (fényt kibocsátó diódák angolul Light Emitting Diodes) amik 5 x 5-ös rácsba vannak rendezve. Ki-be kapcsolhatók és a fényük erőssége állítható.


Mi az a sárga fény a micro:bit hátulján?

Az egy állapotjelző vagy státusz LED. Sárgán villog, ha a kártya jelezni akarja hogy valami történt.


Gombok

Mire valók a gombok?

Az A és B gombok egyfajta bemenetek. Érzékeli ha a gombok meg lettek nyomva. Ha megnyomod az egyik gombot, bezársz egy áramkört. A BBC micro:bit észleli ha bármelyik gombot megnyomod vagy elengeded és programozható, hogy csináljon rá valamit vagy továbbküldje az információt egy másik eszköznek.

Az R gomb a BBC micro:bit hátulján a reset gomb. Különböző helyzetekben lehet hasznos. Amint rátöltötted a kódodat a BBC micro:bit-re, nyomd meg az R gombot hogy újraindítsd és az elejéről futtasd a programodat.

Amint csatlakoztatod a BBC micro:bit-et a gépedhez, egy MICROBIT meghajtónak kell megjelennie. Ha csatlakoztatás közben véletlenül nyomva tartod a reset gombot a BBC micro:bit MAINTENANCE meghajtóként jelenik meg a gépeden MICROBIT helyett. Ez a kártya karbantartási módját jelenti.

Hogy folytathasd a munkát a BBC micro:bit-tel FELTÉTLENÜL HÚZD KI az USB kábelt és csatlakoztasd újra. Ellenőrizd, hogy most már MICROBIT meghajtóként jelenik-e meg az eszköz.

Használd körültekintően. Ha rákattintasz a MAINTENANCE meghajtóra, láthatod a firmware verzióját, ami a BBC micro:bit-en fut. A micro:bit-ed firmware-je elvileg a legfrissebb kell hogy legyen. A firmware verzióját a 'version.txt' fájlban találod a micro:bit-en. A firmware-rel kapcsolatos további információkért látogasd meg ezt az oldalt: https://mbed.com/daplink

Iránytű

Miért van iránytű a BBC micro:bit-en?

Az iránytű képes mágneses mezők detektálására, például a Föld mágneses mezejének érzékelésére. Az iránytűvel a BBC micro:bit képes meghatározni, hogy merre halad amit az egység (szög)fokokban mér. Ez az adat felhasználható akár egy programban, vagy továbbítható egy másik eszköz számára.


Gyorsulásmérő

Miért van gyorsulásmérő a BBC micro:bit-en?

A BBC micro:bit-en lévő gyorsulásmérő a kártya sebességváltozását méri. Az analóg információt digitális jellé konvertálja ami már bármely programban felhasználható. A kimenet mértékegysége milli-g. A kártya már kis behatások észlelésére is képes, úgy mint a rázkódás, billenés és esés.


Pinek

Mik azok a 0, 1, 2 feliratú lyukak a BBC micro:bit alján?

Ezek a P0, P1, P2, ki/bemeneti pinek, amikre olyan külső szenzorokat csatlakoztathatsz mint a hőmérő vagy páratartalom mérő. A pinek csak ki vagy bemenetek lehetnek. A nagy valamint a kicsi pinekről bővebben itt olvashatsz.


Hogyan csatlakoztatom a BBC micro:bit-et a gépemhez?

A kártya a gépedhez mikro USB-vel csatlakoztatható. Ezzel a kapcsolattal adatokat fogadhatsz a micro:bit-től illetve küldhetsz neki, így programjaidat is rátöltheted az eszközre akár PC-d vagy Mac-ed van az USB adatkapcsolatot használva. További informaciót arról, hogy hogyan futtasd szkriptjeidet a micro:bit-en itt találsz, az esetleges hibaüzenetekről pedig itt olvashatsz részletesebben.


Elemek

Hogyan látom el árammal a BBC micro:bit-et?

Amikor a BBC micro:bit-ed a gépedhez csatlakozik az USB kábelen keresztül kap áramot, így ilyenkor nincs szükség egyég áramforrásra. Amikor a kártya nincs a a gépedhez, tabletedhez vagy mobilodhoz csatlakoztatva, szükséged lesz 2 db AAA 1.5 V-os ceruzaelemre, hogy ellásd árammal.


3V GND

Mire valók a 3V és GND feliratú lyukak?

A 3V és GND feliratú lyukak más eszköz áramellátásáért felelős táp pinek. Ide külső eszközöket csatlakoztathatsz mint mondjuk egy motort, ami így a kártyán keresztül az USB csatlakozóból vagy az elemekből kap áramellátást.


Bluetooth

Mi az a Bluetooth Low Energy Antenna?

BLE ANTENNA néven találod a BBC micro:bit hátulján, ami lényegében egy alacsony energiájú Bluetooth antenna. Az egységek egymással való kommunikációjára alkalmas modul, ami kimondottan IoT (Internet of Things - dolgok internete) eszközökhöz lett fejlesztve. A BBC micro:bit egy periféria ami olyan központi egységekkel is képes kommunikálni, mint egy okos telefon, vagy tablet ami szintén rendlekezik BLE modullal. A BBC micro:bit ezen keresztül képes jelek küldésére és fogadására, így egy másik egység ami rendlekezik BLE modullal képes vezérelni a micro:bit-et, illetve fordítva.


Mi az a Bluetooth Low Energy?

A Bluetooth vezeték nélküli technológia arra lett kitalálva, hogy vezeték nélkül különböző eszközöket csatlakoztathassunk számítógépünkhöz, okostelefonunkhoz vagy tabletünkhöz. Bluetooth® Smart vagy más néven Bluetooth Low Energy (röviden BLE) egy energiatakarékos kiadása a Bluetooth vezetéknélküli technológiának.


Mi az az Internet of Things?

Az Internet of Things (IoT - magyarul dolgok internete) fogalma már több mint 15 éve jelent meg, a különböző eszközök és emberek vezetéknélküli interneten való összekapcsolódásával kapcsolatban. Egyre több eszköz észlelhető és vezérelhető távolról, ami a fizikai és emberi világ nagyobb integracióját is jelenti. IoT eszközök segítségével képes lehetsz távolról vezérelni az otthonod riasztóját, termosztátját vagy világítását. Nagyon sok felhasználási területe lehet, kezdve a gyártástól, az egészségügyön, sporton, különböző elektronikai cikkeken át egészen az otthonodig.


Technikai információk

A BBC micro:bit egy 11-12 éveseknek tervezett mikrokontroller kártya. Nyílt fejlesztői rendszer így a debuggolás lehetőségét meghagytuk, hogy a tapasztaltabb felhasználók mélyebben megismerkedhessenek az eszközzel. A kártya számtalan, a következő szabványok szerinti biztonsági és megfelelőségi vizsgálaton átesett:


Biztonság

IEC 60950-1:2005 (Second Edition) + Am 1:2009 + Am 2:2013

EMC

EN 55032: 2012 EN 55024: 2010 EN 55022:2010 EN 301 489-1 V1.9.2 (2011-09) EN 301 489-17 V2.2.1 (2012-09)

Radio spektrum

ETSI EN 300 328 V1.9.1 (2015-02) EN 62479:2010

Ez az eszköz megfelel az FCC szabályok 15. részének: (1) ez az eszköz nem okozhat káros interferenciát, (2) a készüléknek el kell fogadnia a kapott interferenciát, beleértve azokat az esetleges interferenciákat is amit a nem kívánatos működést okozhat.

Chemical

A BBC mikro:bit eszköz Bluetooth Low Energy rádióval rendelkezik. A rádió a az alábbi frekvenciákon működik:

Frekvenciatartomány: 2402MHz to 2480MHz

Bluetooth Verzió: V4.0 Bluetooth Low Energy

EU Declaration of Conformity The document can be downloaded by clicking here for the Declaration of Conformity


Adaptálta, módosította Németh Tamás

bbcmikrobit.txt · Last modified: 2020/03/23 10:36 by tamas