User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

stem_p

STEM PNEUMATIKA


Bevezetés:

A pneumatika a sűrített levegővel rendelkező gépek munkafolyamatainak vezérlésére és végrehajtására szolgáló technológia neve. Csakúgy, mint a nagy kotrógépek és egyéb építőipari gépek hidraulikus hengerében a nyomás alatt lévő olaj esetében, a sűrített levegővel is nagy erőket és gyors mozgásokat lehet elérni. Ez számos előnyt kínál - különösen a gyerekszobákban és az osztálytermekben:

• A pneumatika könnyen érthető és rendkívül tiszta technológia - láthatja, mi mozog, és érezheti, hogy az eltérő nagy nyomás különböző erőkhöz vezet.

• A pneumatikus hengerek mindig ugyanazt az erőt fejtik ki ugyanazon a nyomáson, függetlenül attól, hogy mennyire vannak meghúzva. Ez a legegyszerűbb módon teszi lehetővé, pl. B. hogy a munkadarabot állandó erővel tartsa anélkül, hogy azt túlzott erővel károsítaná.

• Nagyon gyors mozgások hajthatók végre pneumatikus hengerekkel.

• A tisztán pneumatikus vezérlés szelepek segítségével is lehetséges.

• Mivel nincsenek szikrák (mint például az elektromos kapcsolás esetén), a pneumatikus rendszerek is alkalmasak gyúlékony anyagok kezelésére (pl. Töltőrendszerekben).

• A sűrített levegő kiszabadulása - ellentétben a hidraulika szivárgó olajával - nem jelent környezeti problémát.

Ezen okok miatt a pneumatika számtalan ipari alkalmazásban megtalálható a munkadarabok feldolgozásában, az italok kitöltésében, a csomagolásban, az alkatrészek megfogásában és kezelésében, és még sok másban.

A fischertechnik pneumatika alapjai

A fischertechnik kompresszor kicsi és csendes, de nagy teljesítményű. 9 V DC feszültséggel működtetve kb. 1 bar nyomást és elegendő áteresztőképességet biztosít a funkcionális modellek széles skálájának működtetéséhez.

A pneumatikus tartály sűrített levegőt tárol. Ez az elektronika kondenzátorának pneumatikus megfelelője.

Az ollóval könnyen hosszúra vágható tömlők, a sűrített levegő több tömlőkhöz elosztására szolgáló T-darabok és a csatlakozások lezárására szolgáló dugók biztosítják, hogy a sűrített levegő a megfelelő helyeken elérhető legyen.

A manométer a levegő nyomásának mérésére szolgáló eszköz. Segítségével a pneumatikus folyamatok még érthetőbbé válnak.

A fischertechnik kézi szelep egy “4/3-utas szelep” - négy csatlakozást tartalmaz a befújt levegőhöz, az elszívott levegőhöz és két kivezetést a hengerekhez, és három kapcsolóállással rendelkezik. Tehát z. B. húzza vissza, nyújtsa ki vagy tartsa meg a henger adott helyzetben.

A mágnesszelep lehetővé teszi a pneumatikus szelep elektromos kapcsolását. Ez a kapcsolat lehetővé teszi más típusú gépi vezérlések létrehozását - beleértve a számítógép által vezérelt pneumatikus gépeket is.

Különböző pneumatikus hengerek végzik a munkát: a kettős működésű hengereket sűrített levegővel aktívan mozgatják mindkét irányban (meghosszabbítják és visszahúzzák). Az egyhatású hengerek beépített visszatérő rugóval rendelkeznek. Sűrített levegővel meghosszabbítják őket, és tavasszal automatikusan visszatérnek alapállapotukba, amint a sűrített levegő már nem áll rendelkezésre.

• A szelepek tartalmazzák a fojtószelepet is, amely lehetővé teszi, hogy a sűrített levegő állíthatóan, erősen vagy gyengén haladjon át. A pneumatikus henger csak ekkor nyúlik meg vagy húzódik vissza a kívánt sebességgel, vagy egy térfogat csak fokozatosan tölt fel sűrített levegőt. Ez megfelel az elektronika ellenállásának.

• A visszacsapó szelep csak egy irányban engedi át a sűrített levegőt. Ezt arra használják, hogy saját maga készítsen sűrítettlevegő-forrást, de emellett a henger az egyik irányban gyorsan működik, a másikban pedig csak fojtott. Ez az elektronika diódájának pneumatikus megfelelője.

• Természetesen mindez tökéletesen illeszkedik a fischertechnik rendszerbe, így nemcsak a pneumatika alapvető funkciói jelennek meg, hanem a gépek robusztus és reális funkcionális modelljei is elkészíthetők.

1.Tapasztalja meg a sűrített levegőt

A belépés a pneumatikába

• A sűrített levegő hatására a pneumatikus henger meghosszabbodik vagy visszahúzódik.

• A kipufogó levegő elzárása ezt megakadályozza, ezért képesnek kell lennie a henger másik oldalán kifolyni.

• A visszacsapó szelepek csak egy irányban engedik át a sűrített levegőt, és többek között sűrített levegős szivattyú építésére használható.

• A szelepek vezérlik a sűrített levegő be- és kiáramlását, és így vezérelhetik a hengereket.

Készítsen sűrített levegőt saját készítésű szivattyúval, és ismerje meg annak működését egy pneumatikus hengerben. Pneumatikus henger vezérlése szeleppel.

2.Kompresszor nyomásmérője, a kipufogó levegő fojtása

Alapfunkciók a pneumatikában

• A kompresszorok sűrített levegőt generálnak folyamatos működés közben.

• A manométer a levegő (vagy általában a gázok) nyomásának mérésére szolgáló mérőeszköz. Értékes betekintést nyújt a pneumatikus szerelvények működésébe.

• A hengerek lassú mozgatása érdekében az elszívott levegőjük fojtott. A befújt levegő fojtása céltalan.

Elektromos kompresszor segítségével sűrített levegőt állítunk elő, manométerrel mérjük meg a légnyomást és részletesebben foglalkozunk a sűrített levegő fojtásával.

3.Egyhatású henger, mágnesszelep

Pneumatika alkalmazása egy korlát példájával

• Ismerje meg az egyhatású henger működési módját és alkalmazási területeit.

• Hozza létre az elektromosság és a pneumatika összekapcsolását a gomb és a mágnesszelep segítségével.

Valódi modellben használjuk a pneumatikát - egy saját készítésű akadályt. Megismerjük az “egyhatású” hengert és az elektromágneses szelepet.

stem_p.txt · Last modified: 2021/07/02 17:05 by denes