User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

omnibit

Omni:bit

1.A grafikus online programozás módszer

Ha most kezdünk ismerkedni a micro:bit eszközzel és annak programozásával, akkor először olvassuk el a wiki ide vonatkozó fejezeteit.

A továbbiakban feltételezzük, hogy rendelkezünk a szükséges alapismeretekkel.

Ha nem okoz gondot az angol nyelvi környezet, akkor részletesen: https://www.yahboom.net/study/Omni:bit

2.Általános ismeretek

A robot modell összeszereléséhez nézzük meg a következő videót: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=O3olpL5g8_I&feature=emb_logo (nincs szükség semmilyen szerszámra!)

A kerekek megfelelő elhelyezése nagyon fontos!

A robotok hajtási alapja a super:bit vezérlő, amelyet nem akarok itt bemutatni, hiszen a wiki oldalon külön fejezetbe foglalkozunk vele.

A mobilos applikációt, amellyel akár irányíthatjuk a tiny:bit–nél részletesen ismertetjük, természetesen itt is érvényes (néhány funkció nem vagy másként működik, de hamar rá lehet jönni)

3.A robot irányítása

1. Mozogjon előre és hátra

Tanulási célok

Ebben a leckében elsősorban azt tanuljuk meg, hogyan lehet a super:bit bővítőkártyával irányítani az előre és hátramenetet.

Az összefoglaló program az alábbiak szerint.

A huzalozásról

A bal első motor csatlakozik a Super:bit M1 interfészéhez. A fekete vezeték az akkumulátor oldalán van; A bal hátsó motor csatlakozik a Super:bit M2 interfészéhez. A fekete vezeték az akkumulátor oldalán van; A jobb első motor csatlakoztatva van a Super:bit M3 interfészéhez, A fekete vezeték az akkumulátor oldalán van; A jobb hátsó motor csatlakoztatva van Super:bit M4 interfészéhez a fekete vezeték az akkumulátor oldalán.

Amint az alább látható.

Hát ez a jumper (anya) eléggé lötyög ebben a foglalatban, de lehet óvatosan használni, ha felénk jársz letudjuk cserélni a jumper véget JT-A2501H végre ami pontosan ide illik.

Egy másik bekötési módszer

Szuper: a bitkártyák sokféle motorral kompatibilisek lehetnek, ezért ezt az interfészt terveztük, mert kompatibilis a DC motorokkal. Az építőelemek motorjaira vonatkozóan: Ha úgy gondolja, hogy az építőelemek motorjának vezetéke könnyen meglazul (függ a csatlakozás típusától), akkor az alábbi módszereket használhatja.

Az alábbiak szerint:

Kísérleti jelenségek

Miután a program sikeresen letöltötte, az autó előre halad 1 és 1 vissza.

2. jobbra és balra

Az összefoglaló program az alábbiak szerint.

Kísérleti jelenségek

A program sikeres letöltése után a micro:bit képernyőjén mosoly jelenik meg. Az autó 1 másodpercre balra mozog a maximális sebességgel. A kocsi egy pillanatra jobbra mozog a maximális sebesség mellett és ezt ismétli.

3.Spin-balra-és spin-jobbra

Az összefoglaló program az alábbiak szerint.

Kísérleti jelenségek

Miután a programot sikeresen letöltöttük micro:bit képernyőjén megjelenik egy mosoly. Az autó 1 másodpercre forog balra a maximális sebességgel, majd az autó forog jobbra 1 másodpercig a maximális sebesség és ezt ismétli.

4.Ferde 45° fokos mozgás

Az összefoglaló program az alábbiak szerint.

Kísérleti jelenségek

Miután a program letöltése sikeres volt, a micro:bit képernyőjén mosoly jelenik meg. Az autó jobbra előre 45 fok, majd hátra ugyanez balra, majd megáll és ismétlődik.

5.Négyzetes pálya

Az összefoglaló program az alábbiak szerint.

6.Sodródás (drift)

Az összefoglaló program az alábbiak szerint.

Az autó hátsó része nem mozog, az autó eleje 1 másodpercig balra sodródik, majd 1 másodpercig jobbra sodródik. A jármű eleje nem mozog, az autó hátulja 1 másodpercig jobbra tolódik, majd 1 másodpercig balra sodródik.

7.Nagylátószögű sodródás

Az összefoglaló program az alábbiak szerint.

8.Távírányítási lehetőségek

a.) Töltse le és telepítse az APP alkalmazást (Android/IOS), majd töltse le a micro:bitre is a programot: Omnibit-APP-control.hex helyről https://www.yahboom.net/study/Omni:bit

Nagyon bőséges az irányítási rendszer!

b.) Természetesen irányíthatja egy másik micro:bitről (rádiós kapcsolat) vagy egy távirányítóval is.

omnibit.txt · Last modified: 2020/04/17 12:47 by gyuri01