User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

microbitledvillog

Micro:Bit kezdőknek, LED villogtatása


1. Összekötés számítógéppel

Ahhoz, hogy a Micro:Bitet számítógéphez tudjuk csatlakoztatni szükségünk van egy mikro USB kábelre. A kábelt a Micro:Bit mikro USB portjába kell csatlakoztatni. Ha minden sikeresen működik, csatlakozáskor a Micro:Bit hátoldalán egy sárga led elkezd villogni. Majd miután a számítógép felismeri az eszközt, annak megjelenik a meghajtója a listában is.


A micro:bit egy “MICROBIT” nevű meghajtóként jelenik meg a számítógépeden. Figyelj arra, hogy ez nem egy normál USB-s meghajtó!

2. Program készítés

A program készítést, egy erre előre elkészített, “blokkokra” osztott felület segíti.Ezek a blokkok hivatottak utánozni a valódi programozást, egyszerűsített formában.

https://makecode.microbit.org/ oldalra kattintva érjük el a szerkesztő felületet.

Itt kattintsunk az Új projekt gombra.


Amint létrehoztuk az új projektet egy egyszerű kezelőfelület fogad minket, bal oldalt egy virtuális Micro:Bittel jobb oldalt pedig a programozáshoz szükséges elemekkel. Kezdésnek kapunk egy “indításkor” és egy “állandóan” blokkot. Ezek értelem szerűen, indításkor lefutó és állandóan futó kódok tárolóit jelenti.


Ha a menük közül bármelyikre rákattintunk előjön annak tartalma, és az azon belüli lehetőségek. Most válasszuk az “Alapok” menüpontot és azon belül az “ikon megjelenítése”.


Fogjuk meg és húzzuk bele az “állandóan” blokkba.


Ismételjük meg ezt a lépést, húzzunk még egy “ikon megjelenítése” blokkot az állandóan blokkba, majd a lenyíló menüben válasszuk ki a kisebb szív alakot.


Ezek után nincs más dolgunk, mint letölteni a programot a “Letöltés” gombbal.


A letöltött .hex fájlt küldjük át a Micro:Bit-nek az alább látható módon. Jobb egérrel kattintsunk a fájlra, majd küldés, és válasszuk a MICROBIT meghajtót.


Ezután a Micro:Bit-en elkezd villogni egy sárga led, ami jelzi számunkra, hogy a programunk töltődik a Micro:Bit-re. Ha mindent jól csináltunk a végeredmény ez lesz.


Adaptálta, módosította Németh Tamás

microbitledvillog.txt · Last modified: 2020/03/25 10:42 by tamas