User Tools

Site Tools


Sidebar

WEBÁRUHÁZ

Navigáció


Oldaltérkép

Főoldal

Kategóriák


Micro:bit

Micro:bit kiegészítők

Arduino

Raspberry

Fishertechnik

Fishertechnik-Osztálykészletek

Robotok

Robotikai alkatrészek Szösszenetek

3D Nyomtatás, Gravírozás

DFRobot

Cytron

Kitronik

Learning & Resources

szegmenmicro

7 Szegmenses kijelző a micro:bit számára

A 7-szegmenses kijelző egy négyjegyű kijelző a micro:bit számára. A számokat megjelenítheti, de betűket és más karaktereket is megjeleníthet, bár mindegyik számjegy 7 szegmense által meghatározott korlátokkal rendelkezik.

Jellemzők

  • Könnyen csatlakoztatható
  • Közvetlenül a micro:bit PIN-ről működik
  • Üzeneteket küldhet a kijelzőre a micro:bit soros blokkjaival
  • Hasznos az érzékelők, az órák stb. értékeinek megjelenítésére

Elkezdeni

Csatlakozás a micro:bithez

Csatlakoztassa a GND és a 3V tápcsatlakozót a micro:bit és a 7 szegmens között a micro:bithez. Csatlakoztassa a 7 szegmens Rx (fogadó) csatlakozóját a micro:bithez a micro:bitek bármelyikéhez.

Blokk kód példák

Megjelenítés '1234' Ez az első példa az 1234 számot mutatja.

A programot mutatja alábbi kép.

A soros átirányítás lehetővé teszi, hogy a micro:bit elküldje (TX) soros üzeneteit a 0-as PIN-en. A 7 szegmenses kijelző használatakor a micro:bit csak üzeneteket küld, nem fogadja őket. Ne feledje, hogy az átviteli sebességet 9600-ra kell állítani , mivel ez a kommunikáció sebessége, amit a kijelző vár. A szünet a soros kommunikáció átirányítása után szükséges ahhoz, hogy a kommunikáció elinduljon. A soros írási számblokk használata értéket ír a kijelzőre.

DISPLAY 'Byte'

A számok megjelenítésén túl a szöveget is megjelenítheti, bár a számok mindössze hét szegmensével sok betű és írásjel nagyon hasonló. Például az alábbi kód segítségével megjeleníthetjük a „Byte” szót.

A kód az alábbi a képen.

Ne feledje, hogy ebben az esetben a soros író karakterláncot használjuk, amint azt a szöveget szeretnénk megjeleníteni, nem pedig egy számot.

A kijelző törlése

Ha csak szöveges vagy számjegyeket küld a kijelzőre soros író karakterlánc vagy soros írási szám segítségével , akkor minden alkalommal, amikor egy másik karaktert küld, az összes kijelzett karaktert egy pozícióba tolja balra, majd az új karaktert a jobb oldali pozícióba helyezi . Ha elküldi a „/” karaktert, a kijelző törlődik.

Buffered mód

Ha azt szeretné, hogy a kijelző többször frissüljön, akkor a fent leírtak szerint az új értékek írása a kijelző villogását eredményezi. Ennek elkerülése érdekében a kijelzőt pufferelt módban kell használni. Ebben az üzemmódban összeállíthatja, hogy mit szeretne megjeleníteni, és ha készen áll, jelezze a kijelzőn, hogy megváltoztassa-e az aktuálisan megjelenített értéket, amit most szeretné megjeleníteni.

A „,” (vessző) speciális karaktert arra használjuk, hogy a kijelzőt pufferelt üzemmódba kapcsolja, és a kijelzőt is frissítse. A következő példa pufferelt módban használja a kijelzőt. Visszaszámláló Ez az időzítő egy számtól indul (az n értéket a 9999-ig terjedő számra változtathatja, amelyet le szeretne számolni). Amikor a visszaszámlálás eléri a 0-at, megjelenik a „Kész” üzenet.

A kód a lenti képen.

A változó értéke ténylegesen 0-ról bármi n- re nő , de a megjelenített szám n-count , így a megjelenített szám csökken. A ciklusban minden alkalommal négy mező kerül elküldésre a kijelzőre, hogy törölje a meglévő számokat. Ez alternatívája a „/” használatának, de ellentétben a „/” nem változtatja meg a megjelenítési módot nem pufferelt állapotba. A számot ezután elküldi a kijelzőn, majd a „,” (vessző) parancsot, hogy megmondja a kijelzőnek, hogy az aktuális értéket az új értékre cserélje. Ha a visszaszámlálás befejeződött, a „Kész” üzenet jelenik meg. Az üzenet elején található „/” visszaállítja a kijelzőt nem pufferelt üzemmódba, így a kijelző frissítéséhez nem szükséges végső vessző.

Hőmérő

Ez a kijelző nagyszerű társa a MonkMakes érzékelőnek a micro:bit számára . Ebben a példában ezt a kijelzőt használjuk az aktuális hőmérséklet megjelenítésére.

Az alábbi ábra azt mutatja, hogyan lehet a táblákat összekapcsolni.

Mint látható, a micro:bit tápellátást biztosít az érzékelőtáblához, amely aztán táplálja a kijelzőt.

szegmenmicro.txt · Last modified: 2019/02/28 16:00 by gyuri01